Днес в рубриката Младите лекари“ ви срещаме с д-р Альона

...
Днес в рубриката Младите лекари“ ви срещаме с д-р Альона
Коментари Харесай

Младите лекари: Да посрещнеш първи новия живот

Днес в рубриката „ Младите лекари “ ви срещаме с доктор Альона Митева от болница „ Лозенец “. Тя се влюбва в акушер-гинекологията още до момента в който е студентка. Страстта ѝ не угасва и до ден сегашен. За нейната история и страстта от това да посрещаш първа новия живот описваме в този момент.

Да се влюбиш в акушерството и гинекологията още по време на стаж. И да сбъднеш фантазията на своя татко, който не е съумял да стане доктор. Такава е историята на доктор Альона Митева.

 
Аз съм от град Тираспол. Това е една дребна непризната република, която се намира в Молдова. Баща ми е българин, майка ми украинка. Ние сме едни от първите бесарабски българи, които взимат поданство още през 1994-а година.
Альона Митева, акушер-гинеколог

Полага огромни старания, с цел да стане същински експерт, а родилките да поверят техният живот и този на бебето в нейни ръце. Често се сблъсква и с тежки бременности и затруднения.

" Най-честата причина за това е тромбофилия, което се открива доста рядко и не всяка пациентка има опция да се изследва. Изследва се кръв по специфичен метод, при който се открива, че имаме недостатък в някоя от каскадите на кръвосъсирването и това ни разрешава да създадем правилна терапия, с цел да може да се не образуват тромбите, кръвта да не се съсирва, да задържим бременността и дамата да стигне до раждането на крепко бебче ", споделя доктор Митева.

Такъв е казусът и на Ралица. След два аборта, през днешния ден тя е съвсем на финала на сполучлива бременност и чака момиченце.

 
Имам два аборта. След втория аборт ме изпратиха на проучване за тромбофилия и се откри, че е позитивна. Приятелка ме насочи към доктор Митева и съм доста удовлетворена. Аз съм доста обезпокоена след двата аборта и звъня непрекъснато. За най-малкото звъня, пиша, отегчавам, само че постоянно ми дава отговор и ме успокоява.
Ралица

" Проблемът най-често в днешно време с бременните пациентки е, че имат боязън от това, че не знаят какво ще им се случи. Старая се да им оказвам помощ и изяснявам във всеки един стадий какво се случва с тяхното тяло и с бебето ", споделя доктор Митева.

Освен да наблюдава бременността, тя учи своите пациентки по какъв начин да се грижат за новороденото в учебно заведение за бременни.

 
На пациентките се споделя по какъв начин ще протече раждането, имаме страхотни лекции, които са свързани с храненето на бебето, с първите грижи вкъщи, по какъв начин да се оправяме с колики, температура, дори със сополите. Много се търсят и консултанти за кърменето, ние имаме такава опция. Имаме доста забавни тематики за бебешки сън.
доктор Альона Митева, акушер

А от ден на ден бременни дами в последните години избират да родят бебето си по натурален път.

„ Няма по-добро от естественото раждане. Когато имаме заплашен плод или майката, прекосяваме оперативно. В днешно време оперативното родоразрешние не крие такива опасности както преди 10 години, работи се по разнообразни методики, дамите доста бързо стават и се изправят, нямат проблем “, споделя младият доктор.

Сблъсква се и с нередностите в здравната ни система. Казва, че дните по клиничната пътека са извънредно незадоволителни.

 
Трябва да имаме по-голяма опция да лекуваме, а освен да мислим като търговци, какъв брой дни лежи, по кое време да я изписваме, какъв брой дни лежи и така нататък
доктор Альона Митева, акушер

„ Аз имах през цялото време доста огромен избор. Можех да отпътува в друга страна в Европа, можеше да се върна и в Молдова, само че тъй като доста харесах България и по този начин си останах “, споделя доктор Митева.

За Euronews Bulgaria Християна Димитрова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР