Днес в Районен съд – Враца се проведе първата за

...
Днес в Районен съд – Враца се проведе първата за
Коментари Харесай

В Районен съд – Враца ученици от града се запознаха с основния закон в България

Днес в Районен съд – Враца се организира първата за тази образователна година лекция по Образователната стратегия на Висш съдебен съвет „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.

Участие в нея взеха 20 възпитаници от 12 клас на профил „ история “ от Профилираната природо-математическа гимназия „ Акад. Иван Ценов “ – Враца, дружно с техния учител Любина Карамелска.

Лектор бе арбитър доктор Вероника Бозова от Районен съд - Враца, която срещна гостите с главния закон у нас – Конституцията на Република България. Пред учениците тя направи паралел сред Търновската конституция и актуалната Конституция на Република България, като приказва за това какво регламентират двете конституции и какви са разликите и приликите сред тях.

Съдия Бозова срещна учениците и с главното разделяне на управляващите в България, с пълномощията на всяка от тях и взаимоотношението сред законодателната, изпълнителната и правосъдната власт. Всеки от гостите получи, като подарък, актуалната Конституция на Република България. Учениците зададоха голям брой въпроси, свързани, както с днешната тематика, по този начин и с проблеми от наказателното право. Заедно с лектора те избраха идната тематика, която ще бъде прегледана в границите на Образователната стратегия на Висш съдебен съвет през ноември, да е „ Престъпление и наказване “. Предвижда се по Образователната стратегия на Висш съдебен съвет във Враца, през тази образователна година, арбитър доктор Вероника Бозова от Районен съд – Враца един път месечно да изнася лекции пред възпитаници от две от врачанските учебни заведения - ППМГ „ Акад. Иван Ценов “ и СУ „ Козма Тричков “.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР