Днес в Полша е ден на предизборната тишина заради насрочените

...
Днес в Полша е ден на предизборната тишина заради насрочените
Коментари Харесай

Предизборен „ден на тишината” в Полша

Днес в Полша е ден „ на предизборната тишина ” поради плануваните за на следващия ден, неделя, постоянни парламентарни избори.

На 13 октомври поляците ще изберат 460 депутати от Сейма (долната камара на парламента) и 100 членове на Сената (горната камара).

Съгласно полското законодателство „ предизборната тишина ” настава в среднощ против сбота и продължава до закриването на гласоподавателите бюра в неделя вечерта.

По време на „ тишината ” е неразрешено публикуването на социологически допитвания, в това число на екзит-полов, всевъзможни разновидности на пропаганда за политически сили и съответни претенденти, манифестации и митинги, разпространяване на пропагандни материали. Забранено е и отлепването и късането на пропагандните плакати. Забраната е годна и за пропагандата в интернет.

Нарушителите се глобяват от 500 000 до 1 млн. злоти (от $125 до $250 000).

За гласовете на гласоподавателите ще се борят 9 партии и обединявания. Това са Полската селска партия (PSL),управляващата партия „ Право и правдивост ” (PiS), Съюзът на демократичните леви (SLD), обединяването на евроскептиците и националистите „ Конфедерация ”, опозиционниото обединяване „ Гражданската коалиция ” (KO), чийто гръбнак е най-голямата опозиционна партия “Гражданска платформа ” (PO). В конкуренцията ще вземат участие и партии, които не са записали описи във всички окръзи – „ Десните ”, „ Излъганите пенсионери ”, „ Безпартийните и самоуправленците ”, „ Ефективните ” на рап музиканта Петра Лирой. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР