Днес в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ (с основен проектант

...
Днес в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ (с основен проектант
Коментари Харесай

Зареждат ядрено гориво в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ

Днес в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ (с главен архитект и реализатор – инженерното поделение на „ Росатом “) стартира зареждането на нуклеарно гориво. В 11:45 часа в дейната зона на реактора бе заредена първата горивна касета със свежо нуклеарно гориво. До края на месеца поредно ще бъдат заредени 163 горивни касети.

След зареждането с гориво реакторът ще бъде изведен на минимално контролируемо равнище на мощ – 1% и ще бъдат осъществени съответните проби. От този миг реакторът ще придобие статус на нуклеарна енергийна апаратура. След потвърждаване на надеждността и сигурността на работата на енергоблока на планови параметри, стартира стадият на енергийното пускане, по време на който енергоблокът ще бъде включен за първи път в енергийната мрежа.

„ Република Беларус стана притежател на енергоблок, издигнат по най-съвременните технологии от потомство „ три плюс “. Референтността на тази технология към този момент беше доказана с употребата на аналогични блокове в Русия. Те дават отговор на всички постфукушимски условия за сигурност и всички задачи на МААЕ признават тяхната надеждност. За нас е доста значимо, че първият задграничен енергоблок ВВЕР-1200 построихме точно в Република Беларус “, означи генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР