Днес в Одрин се проведе церемония по полагане на началото

...
Днес в Одрин се проведе церемония по полагане на началото
Коментари Харесай

Започва строителството на високоскоростна жп линия от Истанбул до границата ни

Днес в Одрин се организира гала по полагане на началото на строителството на високоскоростната жп линия, която ще свърже гара "Халкалъ " в Истанбул с граничния пункт на българо-турската граница Капъкуле. Това заяви по-рано ръководителят на одринската организация на ръководещата в Турция партия, представен от локални медии.

Според информацията на регионалния ръководител на Партията на справедливостта и развиването Иляс Акмеше в церемонията са взели участие турският министър на превоза и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан и ръководителят на делегацията на Европейската комисия в Турция дипломат Кристиян Бергер.

Високосторостната линия получава доста европейско финансиране, осведоми БНР.

Участъкът от Черкезкьой до граничния пункт с България "Капъкуле " е с дължина 155 км от общата дължина от 230 км от истанбулската гара "Халкалъ " до българо-турската граница. Той се построява с общото финансиране на Евросъюза и Турция.

Железопътната линия Халкалъ-Капъкуле е четвъртият огромен план за жп инфраструктура в Турция, получил финансова помощ от Брюксел. Общата стойност на построяването и обновяването на линията от Истанбул до България ще бъде над 1 милиарда евро, от които Европейският съюз ще заплати 275 млн. евро. Това го трансформира в най-големият индивидуален план, по който Съюзът ще окаже финансова помощ на Турция. Парите са част от предприсъединителните фондове, от които страните кандидатки могат да се възползват.

Отсечката ще бъде двойна електрифицирана жп линия, позволяваща на пътническите и товарни влакове да развиват до 200 км/час, и ще бъде снабдена с най-модерна система за сигнализация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР