Днес в областна администрация във Враца се проведе пресконференция, на

...
Днес в областна администрация във Враца се проведе пресконференция, на
Коментари Харесай

Серовъглеродът от Химко е изнесен успешно от страната

Днес в регионална администрация във Враца се организира конференция, на която публично бе оповестено, че няма мотиви за безпокойствие във Враца,тъй като серовъглеродът от „ Химко “ е извозен от терена на компания „ Камибо “ ООД. Цистерните са отпътували от Враца до Пловдив, където по жп мрежата са отпътували отвън страната.
На срещата участваха регионалният шеф Малина Николова, кметът Калин Каменов, притежателят на компания „ Камибо “ Станислав Попов и Емил Иванов от „ Балкан запас “, както и всички организации от Враца, осигуряващи безвредното пренасяне на 110- тона серовъглерод .
На брифинга стана ясно, че процесът по евакуиране и преместването в цистерните на рисковото вещество е изпълнен в планувания период, без течове и без проблеми в организацията. Единственият проблем е бил с мощността на компресора от първия ден, който е бил сменен и работата е траяла при съблюдаване на всички ограничения за сигурност.
На срещата участваха още ръководителят на Междуведомствената комисия Георги Караиванов от Регионална инспекция за опазване на околната среда, шефът на пожарната Николай Димитров, шефката на Спешния център Галина Лещарска, представители на Министерство на вътрешните работи, Инспекцията по труда и други институции. Според специалистите, работата им е протекла без напрежение.
Кметът Калин Каменов благодари на всички експерти за положителната организация и разяснява, че още през цялото време е бил сигурен, че всичко ще мине безупречно, защото е бил изкусен и най-малкия подробност по работата със серовъглерода.
„ Всяка обстановка беше проиграна авансово “, съобщи кметът и посочи, че цистерните са били съпроводени от представители на Община Враца досега на товаренето им на жп композицията в Пловдив и всички действия са били осъществени умерено, при съблюдаване на минималните елементи за сигурност.
Сега следва разбор на водата в басейните на компания „ Камибо “, само че нейният шеф не се ангажира със период, в който това ще бъде осъществено, защото би трябвало да се откри акредитирана лаборатория, която да извърши пробите.  След нейният разбор, ще стане ясно по какъв начин ще се действа с водата, в която се съханяваше серовъглерода повече от 20 години и чиятo кисленинност е RH 3.
Областният шеф Малина Николова благодари на всички за добре свършената работа в първия сполучлив стадий на завършилата интервенция, посредством която за жителите на Враца решаването на казуса внася успокоение и сигурност за средата, в която живеят. „ В този комплициран развой, в цялостен синхрон, участваха териториалните звена на изпълнителната власт – Регионална ревизия по околна среда, Областна дирекция към министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, Център за незабавна здравна помощ, Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, Дирекция „ Инспекция по труда “, чиито дейности бяха координирани със притежателя на терена, на който се намираше рисковия химикал - компания „ Камибо “ и изпълнителя, нает от притежателя - компания „ Балкан Ресурс “, под мое управление и управлението на кмета на Община Враца Калин Каменов “, съобщи по време на конференцията регионалният шеф.
От Регионална инспекция за опазване на околната среда – Враца прецизираха: „ С цел следене качеството на атмосферния въздух, за времето от 15.07.2019 година до окончателното премахване на серовъглерода, профилираната мобилна станция, намираща се на площадката, не е установила замърсяване на въздуха в приземния пласт “, заключи шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Враца Христо Христов.
Областният шеф Малина Николова напомни, че в предходни мандати са правени опити да бъде извозено рисковото вещество, само че резултат не е реализиран.
„ След две десетилетия, положителната работа на институциите и персоналната заинтригуваност на премиера Борисов интервенцията да завърши безвредно и сполучливо, даде упования резултат “, сподели още Малина Николова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР