Днес, в навечерието на големия празник Богоявление, в православните храмове

...
Днес, в навечерието на големия празник Богоявление, в православните храмове
Коментари Харесай

Мълчаната вода в нощта срещу Богоявление сбъдва желания

Днес, в навечерието на огромния празник Богоявление, в православните храмове се прави един от двата Велики водосвета, свързани с кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан.

Великият водосвет е измежду най-тържествените последования в богослужебната традиция. В него се възпоменава Христовото кръщение в река Йордан и освещаването на водата посредством потапянето в нея на въплътения Бог.

Още от XII век в църквата е одобрено, Велик водосвет да се прави два пъти в годината: на следващия ден на Богоявление и през днешния ден в навечерието на празника, на Водици. По време на това последование се освещава вода, която вярващите одобряват за здраве и душевно ликвидиране. Затова въпреки и не толкоз претъпкани като на Йордановден, още през днешния ден в храмовете се събират вярващи.

Като част от подготовката за утрешния огромен Богоявленски празник, през днешния ден на Водици църквата е отредила непоколебим пост.

Според старите вярвания, в нощта против Богоявление се сбъдват фантазиите. Когато се стъмни, по този начин наречената " мълчана вода " се оставя на открито - на балкона или в двора. Точно в среднощ излизаме и хващаме съда с вода, в която се оглеждаме и изричаме на глас своето предпочитание. Съдът остава на открито през цялата нощ. На сутринта на Богоявление хората наложително отпиват от водата и измиват очите си.

" Мълчаната вода " може да бъде изпита или с нея се полива цвете.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР