Днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество беше обсъден актуализиран

...
Днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество беше обсъден актуализиран
Коментари Харесай

Ето какво се разбраха държава и бизнес след заседанието на НСТС

Днес в Националния съвет за тристранно съдействие беше разискван обновен вид на плана на Постановление на Министерски съвет по отношение на компенсиране на работодатели, наранени от рецесията с ковид.

Представителите на работодателските и синдикалните организации кардинално поддържаха новия вид на постановлението, като показаха избрани запаси по повод приложимостта му.

В новия вид на постановлението се планува компенсацията от страна на страната в размер на 60% върху брутното трудово заплащане на служащите и чиновниците да имат право да употребяват работодатели от всички браншове на стопанската система, чиито доходи от продажби са намалели с минимум 25%, заради изцяло или отчасти прекратена работа в резултат на изключителното състояние.

Приложеният към постановлението лист със браншове, подлежащи на обезщетения, ще се отнася единствено за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган (в случая, Министъра на здравеопазването).

В хода на днешната полемика, министърът на труда и обществената политика Деница Сачева се съгласи с предлагането на обществените сътрудници прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби.

Спорен беше въпросът към кой интервал да се регистрира този предел. Според заложеното в плана на Постановление на Министерски съвет, спадът би трябвало да е към осреднените доходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 година

Част от обществените сътрудници предложиха за референтен интервал да се взимат съответните месеци на миналата година (например, март 2019 година по отношение на март 2020 г.), а другото предложение беше спадът да се пресмята на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 година

Сред противоречивите въпроси беше и каква документи ще е нужна за доказване на спада в продажбите. В последна сметка, беше общопризнат методът съпоставката да се прави по отношение на същия интервал на миналата година.

Социалните сътрудници бяха единомислещи по няколко основни оферти и тези:

Че е нужна смяна в Закона за изключителното състояние, където е заложена мярката 60/40 – съответствие, което прави Постановление на Министерски съвет неприложимо за голямата част от българските компании, изключително за микро-, дребните и междинните предприятия;

Да се сътвори обществен указател на фирмите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението;

Да се облекчи оптимално размерът документи, нужен за кандидатстване за компенсации;

Да се уточняват част от текстовете в постановлението, тъй че да няма благоприятни условия за странични тълкувания;

Постановлението е единствено една от антикризисните ограничения, по тази причина е належащо незабавно създаване и приемане на повсеместен антикризисен проект, комплекс от ограничения в поддръжка на стопанската система, в средносрочен и дълготраен проект.

До обяд на неделния ден членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и оферти, за прецизиране на текстовете в Постановлението, а в понеделник (30 март) на изключително съвещание на Министерския съвет, то ще бъде дефинитивно признато, с цел да може оптимално бързо компаниите да имат опция да се възползват от опциите за компенсиране на техните загуби, подбудени от рецесията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР