Днес в Малта е обявен ден на национален траур. От

...
Днес в Малта е обявен ден на национален траур. От
Коментари Харесай

Малта се прости с убитата журналистка Дафне Галиция

Днес в Малта е разгласен ден на народен печал. От офиса на президентката Мари-Луиз Колейро Прека, която е показала предпочитание да отиде на погребението, оповестиха, че фамилията на журналистката посредством трета страна е дало да се разбере, че нейното наличие е нежелателно. Същото споделиха и от канцеларията на премиера Джоузеф Мускат.

"Семейството разгласи обществено, че не желае представители на управляващите на погребението ", сподели представител на министър-председателя.

Галиция беше гневен критик на Мускат и неговото лейбъристко държавно управление. Президентката Колейро Прека, също съществена фигура в Лейбъристката партия, също бе честа цел на рецензии от страна на блогърката.

Сред задграничните високопоставени лица, които бяха на погребението, беше ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни.

По разпореждане на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер знамената на Европейски Съюз пред институцията през днешния ден са свалени на половина в символ на печал за гибелта на Дафне Галиция и на съпричастност към починалите за свободата на словото. Повече от 10 години европейска институция не е правила сходно нещо за публицист.

Шефовете на осем водещи медии в Европа и Съединени американски щати приканиха Европейския съюз да окаже напън върху Малта да проверява изцяло убийството на журналистката.

Призивът на управленията на вестниците "Гардиън ", "Зюддойче цайтунг ", "Ню Йорк таймс ", "Файненшъл таймс ", "Република ", "Паис " и "Монд ", както и на Би Би Си, е насочен до заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

"Настояваме да употребявате всичките си пълномощия да се подсигурява, че убийството на Дафне ще бъде разследвано до дъно и да изпратите явен сигнал на поддръжка към публицистите, които работят за интереса на обществото, в Малта и по целия свят ", акцентират осемте медии.


Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР