Днес в Люксембург се проведе редовното заседание на Съвета на

...
Днес в Люксембург се проведе редовното заседание на Съвета на
Коментари Харесай

Министър Димов предложи ЕК да създаде Европейски фонд за чиста мобилност


Днес в Люксембург се организира постоянното съвещание на Съвета на министрите по околна среда на Европейски Съюз, в което присъединяване взе и българска делегация, ръководена от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Министър Димов прикани Европейската комисия да изследва опцията за основаването на Европейски фонд за чиста подвижност като инструмент за действително и навсякъде екологизиране на транспортната инфраструктура на целия Европейски съюз. „ Равномерното разрастване на електромобилността на цялата територия на Европейския съюз като част от прехода към чиста подвижност ще способства значително за възстановяване качеството на въздуха, както и за понижаване на излъчванията парникови газове”, съобщи министър Димов в границите на представянето на информация по отношение на „ Евентуални ограничения на Европа в поддръжка на чистата подвижност, по-конкретно на електромобилността “. Инициативата получи поддръжка от делегациите на Полша, Унгария и Словакия, Литва, Чехия и Люксембург. България прикани процесът за „ позеленяването “ на транспортната инфраструктура на територията на целия Европейски съюз да бъде интензивен, което изисква мощен политически и финансов подтик.

„ Изследванията сочат, че пазарът на електрически автомобили, а с него и зарядната инфраструктура, в Южна, Централна и Източна Европа изостава с 5-10 години по отношение на водачите. Очаква се с поевтиняването на технологията електромобилността да се популяризира към тези елементи на Европа, само че до момента в който чакаме губим скъпо време в битката за чист въздух и здрава среда “, подчертава министър Димов в изявлението си. Успешният преход към електромобилност би довел до понижение в пъти на излъчванията на въглероден диоксид, азотни оксиди и фини прахови частици, което би подобрило осезаемо околната среда, качеството на въздуха и здравето на европейските жители. Именно в този момент е моментът да бъде направена решителната крачка за разрастване на електромобилността на цялата територия на Европейски Съюз. Това е неповторима опция да бъде построена единна европейска различна транспортна мрежа, която да способства за усилване на териториалното, икономическото и обществено доближаване.

В рамките на съвещанието Съветът реализира общ метод по предлагането за Регламент на Европейския парламент и на Съвета по отношение на минималните условия за повторното потребление на водата и бяха признати Заключения по тематиката „ Към тактика на Съюза за устойчива политика в региона на химикалите “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР