Днес в Ловеч се събират председателите на общинските съвети от

...
Днес в Ловеч се събират председателите на общинските съвети от
Коментари Харесай

Общинарите в страната са притеснени от текст в антикорупционния закон

Днес в Ловеч се събират ръководителите на общинските препоръки от цялата страна, с цел да проведат взаимно съвещание. Общинарите ще обсъдят текст от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, който визира Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, съобщи БНР.

Председателят на УС на Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки (НАПОС) Красимира Германова съобщи, че съветниците са обезпокоени от параграф 19 от Закона за попречване на корупцията.

По думите на Германова в текста има точка, която планува ограничавания на общинските съветници - те да не могат да бъдат Едноличен търговец, съучастник, акционер, член на директорски, контролен или надзорен съвет на комерсиално сдружение, което има подписани контракти с общината, в която е общински консултант, както и с търговски сдружения с общинско присъединяване или общински предприятия.

" Нас не ни тормози този факт, че имаме такава възбрана или ограничаване. Притеснява ни, че в наредбата е посочено едно общо разбиране за контракти с общината , търговски сдружения с общинско присъединяване или общински предприятия без да се прави разграничаване или конкретизация на тези контракти. В общия смисъл е и контракт за наем на помещение. Имаме доста персонални лекари, които са общински съветници - те имат подписани контракти за наем за кабинета, в който обслужват локалната общественост. Понякога това са контракти за осъществяване на ремонтни действия чрез някаква извоювана поръчка. Такива контракти може да бъдат и в курортните обитаеми места и освен, контракти, подписани при отдаване на краткотрайно преместваеми обекти, контракти за комерсиална повърхност. "

Германова подчертава, че общинарите не са срещу рестриктивните мерки, само че тези ограничавания би трябвало да се конкретизират.

 Още едно президентско несъгласие падна
Още едно президентско несъгласие падна

Ветото върху Закона за противопоставяне на корупцията


Очаква се ръководителите на общинските препоръки да изготвят мнение по параграф 19 от антикорупционния закон.

В хода на съвещанието ръководителите на общинските препоръки у нас ще обсъдят и доклада за активността на НАПОС за 2017 година, бюджета на НАПОС за 2018 година и организационни въпроси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР