Днес в котленското село Медвен за пръв път се провеждат

...
Днес в котленското село Медвен за пръв път се провеждат
Коментари Харесай

Първи Захаристоянови четения се провеждат днес в с. Медвен

Днес в котленското село Медвен за пръв път се организират „ Захаристоянови четения “. Село Медвен е отечество на бележития белетрист и възрожденец Захари Стоянов. Събитието се организира във връзка 130 години от гибелта на революционера, създател на забележителните „ Записки по българските въстания “. Избраната дата съответствува и със събора на селото, когато в Медвен се стичат потомци на достолепните медвенски родове от страната и чужбина.
Презентации на нови проучвания и издания за живота и делото на Захари Стоянов, университетски отчети, отдадени на фигурата на изтъкнатия публицист, журналист, политик и възрожденец, щанд на издателство „ Захарий Стоянов “, фотоизложба „ Възрожденски Медвен “ на проф. Иван Газдов и демонстрации на обичайни за района национални занаяти са част от програмата за първите „ Захаристоянови четения “.
Специален акцент на събитието е оповестяването на резултатите от състезанието за есе „ От медвенските пасища до председателството на Народното събрание “, в който вземат участие възпитаници от котленската гимназия „ Георги Сава Раковски “ и Профeсионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „ Акад. Неделчо Неделчев ” в Сливен.
Инициативата за осъществяване на четенията е на заместник-областния шеф на Сливен - Димитринка Петкова, кметствата в Медвен и Котел и патриотични организации. Намерението на уредниците от Областна администрация-Сливен, община Котел, Исторически музей-Котел, кметство Медвен и читалище „ Извор-1882 година “ е четенията да станат годишни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР