Днес в Казахстан се провеждат исторически президентски избори, в които

...
Днес в Казахстан се провеждат исторически президентски избори, в които
Коментари Харесай

Казахстанците гласуват за пръв път на избори, в които не участва Назарбаев

Днес в Казахстан се организират исторически президентски избори, в които за първи път не взе участие предходният президент Нурсултан Назарбаев, който подаде оставка през март, изненадвайки всички, съобщи Франс прес.

Победата на и.д. президента Касим-Жомарт Токаев е на практика обезпечена, откакто получи поддръжката на ръководещата партия и предходния президент, управлявал някогашната централноазиатска руска република от 1991 година.

Освен някогашния външен министър и министър председател Токаев, в изборите вземат участие и шестима опозиционни претенденти, които не са изключително известни в обществото. Кандидатът на ръководещата партия обаче има поддръжката както на държавния уред, по този начин и на звезди.

Токаев ще би трябвало да се оправи с неутихващото обществено неодобрение, почнало след внезапния спад на цените на петрола, отбелязва Агенция Франс Прес.

Назарбаев остава основна фигура в политическата система и след отдръпването си. Той към момента е отпред на авторитетния Съвет за сигурност и получи купата "Баща на нацията ", която му подсигурява пожизнен правосъден имунитет, а столицата Астана беше прекръстена на Нур Султан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР