Днес в Хърватия ще се проведат предсрочни избори за 151-местен

...
Днес в Хърватия ще се проведат предсрочни избори за 151-местен
Коментари Харесай

Хърватите гласуват за парламент

Днес в Хърватия ще се проведат предварителни избори за 151-местен Сабор (парламент).

Това заяви АП.

3,7 млн. хърватски жители ще могат да упражнят правото си на глас, като за тях ще бъдат отворени 6,5 хиляди изборни секции в страната. Те ще работят от 07:00 до 19:00 ч. локално време (08:00-20:00 ч. българско време). Други 110 изборни секции са отворени в 41 страни, в някои от които гласуването стартира по-рано тази седмица.

Първоначално изборите бяха планувани да се проведат през есента , само че в последна сметка бе решено да се проведат по-рано заради разпускането на Народното събрание през март след обвинявания в корупция против ръководещата в страната консервативна партия Хърватска демократична общественост (ХДС) от страна на опозиционната лявоцентристка Социалдемократическа партия (СДП).

Основната борба на тези избори ще се разиграе сред тези партии .

Според социологическите изследвания ХДС и неговите сътрудници ще съумеят да запазят позициите си - малко преди изборите ръководителят на държавното управление Андрей Пленкович, който е член на тази партия, изрази убеденост в нейната победа.
 Парламентът в Хърватия се разпусна, страната се готви за нови избори
Парламентът в Хърватия се разпусна, страната се готви за нови избори

Датата за парламентарният избор към момента не е избрана

Преди изборите обстановката се усложни от изказването на президента Зоран Миланович, който през март разгласи, че ще води листата на партията СДП на тези избори, което беше отказано от Конституционния съд, в случай че не подаде оставка преди изборите. Въпреки това Миланович отхвърли да се отдръпна и продължи да води акцията си като претендент на СДП.

Проучванията сочат, че тя може да завоюва 44 места , което е много под 60-те места, с които разполага ХДС. В същото време е допустимо СДП да завоюва парламентарно болшинство и да образува коалиция с сътрудници както от дясната, по този начин и от лявата част на политическия набор, доста от които също излязоха с обвинявания в корупция против ХДС.
 Конституционен съд попари желанието на президента на Хърватия да взе участие в парламентарните избори
Конституционен съд попари желанието на президента на Хърватия да взе участие в парламентарните избори

Това е допустимо само, в случай че Зоран Миланович подаде оставка като президент

В навечерието на изборите Пленкович и Миланович си размениха реплики един против различен. Пленкович, последовател на европейския път, упрекна по-специално Миланович, че нарушава конституцията и че насочва Хърватия " към орбитата на Русия ", а Миланович назова Пленкович " разбойник ". Междувременно анализатори и наблюдаващи означават, че главният въпрос, върху който ще се съсредоточат гласоподавателите, ще бъде въпросът за корупцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР