Днес в град Кресна бе открита фотографската експозиция Каузите на

...
Днес в град Кресна бе открита фотографската експозиция Каузите на
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Каузата на Боян Петров бе да извадим трафика извън дефилето

Днес в град Кресна бе открита фотографската експозиция „ Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом “, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Изложбата бе открита от заместник-кмета на общината Валентин Стоичков, за взаимното си дело с Боян Петров по идеята им, описа екологът Андрей Ковачев. Експозицията включва фотографии от персоналния живот на нашия прославен планинар и еколог, както и една от персоналните му дела, с която се занимава от дълги години, а точно спасяването на Кресненското дефиле, застрашено от строителството на автомагистрала „ Струма ”, която сега се планува да премине през него

„ Това беше една обич, която имаше той към това място, и която споделяха доста хора и доста биолози. За първи път дойдохме тук с Боян през 1987 година Бяхме съученици, докара ни нашият преподавател в кръжока към Софийския зоопарк. Докато бяхме възпитаници на практика всяка седмица от годината бяхме в дефилето. Аз с Боян имам една доста елементарна сделка, че в случай че става дума за Кресненското дефиле – когато и да е на всяко място да се обръщам незабавно, с цел да действаме с него. Тази обич и запазване на природата е поради хората, с цел да може да живеем на едно място, което усещаме любовта към този свят и с цел да бъдем индивиди. Самият той беше доста огромен човек. Неговата идея беше доста значима – освен тъй като по този метод ще спасим човешки животи, а тъй като единственият метод да спрем злополуките е там долу пътят да си остане местен, автомагистралата да бъде отвън Дефилето. По този метод ще се предотврати освен гибелта на хората, а и гибелта на природата ”, сподели пред БГНЕС Андрей Ковачев.

Според него Кресненското дефиле е най-богатото място в България – като дива природа – най-вече типове, които се срещат на едно място и също така е неповторимо, тъй като тук граничат разнообразни климатични зони и това го прави доста скъпо за опазването, тъй като няма по какъв начин да възстановим това.

„ Ако ние запушим Кресненското дефиле – то представете си, че основната артерия на вашето сърце е запушена и ние се опитваме да намерим някакво решение – няма по какъв начин. Единственият метод да опазим и природата и човешките животи е фактически да оставим някакъв местен път, а магистралният трафик да бъде обособен от дефилето.

Когато за пръв път дойдохме тука нямаше нито евро-директиви, нито предпазени зони, само че неприятното обаче е, че това многообразие пострада. Няма тип, който сега да не е намалял фрапантно по дефилето поради рисковия трафик, който убива и хора, и животни. Точно за това вършим това нещо – те са голям брой животни от прилепи, земноводни, влечуги и змии, който са редки. Цялото това необикновено благосъстояние сега изчезва. Единственият метод да възстановим това е този трафик „ да излезе “ отвън пролома.

В момента тези, които пречат да се извърши автомагистралата както би трябвало за жал е държавното управление. Даже и да се забави построяването на нещо през дефилето, задоволително бе създаване на видеонаблюдение и разграничителна линия и нямаше да има починали хора. Но това не се направи, прехвърлянето от болната на хубавичко глава това е доста остаряло нещо, извънредно време е ние да се обърнем към същинския провинен който е държавното управление ”, сподели още Ковачев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР