Днес в гр. Кюстендил започна първата среща от образователната кампания

...
Днес в гр. Кюстендил започна първата среща от образователната кампания
Коментари Харесай

Кюстендил даде старт на Дай път на живота

Днес в гр. Кюстендил стартира първата среща от просветителната акция по стратегия “Дай път на живота “. Семинарът ще се организира в границите на два дни в дома на Съюза на българските учители – в града, като хазаин е “Ротари клуб “ – Кюстендил.
Обучението е на тематика " Изграждане на обществени компетентности при възпитаници от начален и гимназиален стадий на образование " и в него ще се включат психолози и педагогичен съветници от учебните заведения в Кюстендил, Благоевград, Перник и София.
Целта на образованието е понижаване на жертвите на пътя, като в семинара ще се включат и обучители от института по логика на психиката към Министерство на вътрешните работи – София. Те са изготвили специфични обучителни материали, които ще показват на срещите.
Всеки ден по българските пътища умират или биват убити 2-ма българи по българските пътища. Над 22-ма са ранените. Много от тях остават инвалиди. Икономиката губи над 2-милиарда лв. всяка година. България е преди всичко по брой жертви в Европейски Съюз. Ако в България умират 98 души на 1 милион, в Норвегия са 23-ма. Това несъмнено е един публично важен проблем. Намаляването на жертвите ще окаже въздействие върху стопанската система, демографията и репутацията на България. Намаляването на жертвите на пътя е една национална идея. Кауза на обществото.
Според статистиката на Министерство на вътрешните работи, Кюстендил е града с минимум произшествия и с минимум жертви на пътя. Именно и поради това първата среща от плана се организира в град Кюстендил.

Проектът е по концепция на Христо Михайловски и Зинаида Ганчева и се провежда от “Ротари клуб “, взаимно с Министерство на образованието, Министерство на вътрешните работи, СБУ, община Кюстендил, СБА, Нов български университет и други След първия семинар предстоят обучителни семинари в Стара Загора, Бургас, Ямбол и Пловдив, Велико Търново . Останалите семинари в области от Северна България ще се проведат през 2019 година.
Министерство на образованието и СБУ се сплотяват към концепцията, че би трябвало да се влияе от детето към родителя. Психолозите и педагогичен съветници ще имат грижата откакто преминат този курс на образование, да обучат колективите на образователните заведения, които съставляват и надлежно да работят с учениците от техните учебни заведения в тази посока – за понижаване на жертвите на пътя.
На откриването на семинара участваха зам.-министърът на МОН - инж. Таня Михайлова, зам.-кметът на Кюстендил Светослав Василев, ръководителят на СБУ д. ик. н. Янка Такева, Христо Михайловски - началник на плана, президентът на " Ротари клуб` – Кюстендил и президента на “Ротари клуб – Възраждане “ – Зинаида Ганчева.

Зам.-министърът инж. Таня Михайлова откри семинара със следните думи: " Ще стартира на първо време с това, че през днешния ден тук сме във връзка просветителна акция, тъй като когато желаеме да създадем смяна – смяната е постоянно на крилете на образованието. Не е инцидентно, че избрахме първата от срещите да се организира в град Кюстендил, тъй като в случай че погледнем статистиката, която излезе, минимум произшествия, които се случват с минимум жертви на пътя, са точно в Кюстендил. На противоположния полюс е Пловдив - за ова доста постоянно обсъждаме, че би трябвало да се съсредоточим и в местата, в които има централизация точно на такива злощастни събития, само че се веселя, че в действителност сме на място, което може да бъде за образец - Кюстендил.
Преди всичко желая да благодаря за просветителната акция на “Ротари клуб “, взаимно с Института по логика на психиката към Министерство на вътрешните работи, само че най към този момент на СБУ, - че имаме разбирането, че смяната постоянно стартира от учебно заведение. И считам, че това е потвърдено в исторически аспект. Ако желаеме да се случи нещо положително, то би трябвало да стартира от хората, които са в учебно заведение и в действителност водещи постоянно ще бъдат учителите, а в тази ситуация - психолозите, педагогическите съветници имат това преимущество пред учителя – да се допрян до характера на възпитаници, с които всекидневно контактуват, с цел да могат в действителност да им влияят.
От предишното лято започнахме да работим по новите стратегии по сигурност за придвижването. Няма съвършена стратегия – това е реалност и всеки може да откри забележки. Но значимо е по какъв начин се ползва тази стратегия, с какво схващане се работи. И по тази причина считам, че част от нашата доста значима задача в учебно заведение е предвид на уговорките, които имаме въобще към обществото – отговорността която носим и да се насочим към възпитанието на нашите възпитаници, към това да преодолеят чертите в характера си, да противодействат на експанзията, да бъдат толерантни, да зачитат правото на другия – все тематики, които по този начин или другояче сякаш остават в страни, а са водещи.
Не е като да постоиш един съвършен път- не можеш да създадеш идеалния човек, само че можеш да направиш всичко допустимо, тъй че да си осигуриш едно обикновено бъдеще, в което да няма деца които да страдат от това че са изгубили съученици, а родители да страдат, че техните деца ги няма. Ще се веселя в случай че можем в действителност да се похвалим за това, че сме толерантни и възпитани и несъмнено, най-много да дадем път на живота, тъй че триумф на всички и още веднъж благодаря за прелестната самодейност! "
Ръководител на плана е Христо Иларионов Михайловски. Той е някогашен зам.-министър на стопанската система, потомък на Никола и Стоян Михайловски, и на Иларион Макариополски и споделя, че както те, по този начин и той твърдо има вяра, че педагозите и педагогическите съветници могат да изградят и да оформят почтено държание на обществото.

Каква работа по плана са свършили до в този момент, описа Христо Михайловски:
" След като се запознахме и проучихме отчета на отдел “Пътна полиция “ към Главна дирекция Национална полиция на Министерство на вътрешните работи, се откри, че най-сериозните причинители на ПТП са младите водачи със стаж до 6 години. Свързахме се с института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи – те проучиха психичните характерности на причинителите на пътно-транспортни катастрофи и там установихме, че нетолерантно държание, нападателно държание, недобра преценка на личните благоприятни условия, склонността към вдишване на опасности, са присъщи най-много за младите водачи и пътно-транспортните катастрофи се правят по тези аргументи. Над 70% от нарушителите правят нарушаванията съзнателно.
Запознахме се с опита на Холандия, Южна Африка, Съединени американски щати, Франция, на Обединеното кралство, също по този начин и на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Техният опит демонстрира, че най-ефективно е образованието още в млада възраст, и то интерактивното образование. Разбира се, ние включихме и 9 -12 годишните дечица, тъй като това е една възраст, в която те образуват своя светоглед и могат да окажат както позитивно, по този начин и коригиращо въздействие, като съпътстващи в колата. Това са нашите таргет групи.
Изработихме кино материали, участвахме в конференции и конгреси. Но присъединяване на учителите, на учебните заведения – е основно е най-важно за намаляването на тази покруса в България. Успех ще е в случай че спасим един живот, само че аз съм сигурен, че с вашето присъединяване, ние ще можем да достигнем това, което към този момент са създали в Европа. Да понижим 2-3 пъти жертвите на пътя. В Съединените американски щати има стратегия за нулева смъртност. Пожелавам триумф в образованието и нека скоро имаме положителни резултати ", сподели Христо Михайловски.

" Това са хората, които тези няколко дни ще ни образоват по тази толкоз значима тематика на плана. Защо избрахме да обучим психолозите и педагогическите съветници – скъпи сътрудници, тъй като вие сте хората в просветителните институции, които работите в тази посока с нашите възпитаници. Работите за образуването на новата ценностна система, работите за образуването на приемливост, отношение, държание на улицата, на пътя, на всички публични места, тъй като ние знаем какъв брой огромно е насилието, какъв брой огромен е напрежението, какъв брой огромен е точно този негативизъм който се шири в публичното пространство. Много пъти сме се опитвали да създадем сходни планове – да влияем на възрастните. Вие доста добре знаете какво се прави от страната, доста добре знаете какво се прави в тази посока от доста неправителствени организации, от доста институции, само че няма възстановяване точно на тази експанзия на пътя. И за това взехме решение и се обединихме с министерството към тази концепция, че би трябвало да влияем от детето към родителя и аз считам че този модел ще бъде сполучлив.
Знаете, че е доста мъчно човек да откри съидейници, само че съм надълбоко уверена, че на следващия ден вие ще си отидете от тази зала повече знаещи, повече можещи и надлежно с повече предпочитание да предадете това на вашите възпитаници и посредством тях на техните родители. Това, което ние доста постоянно споделяме е: " Един човешки живот да спасим – това ще бъде триумф за всички нас ", заключи и ръководителят на учителския профсъюз Янка Такева.


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР