Днес в две телевизионни интервюта председателят на Народното събрание Никола

...
Днес в две телевизионни интервюта председателят на Народното събрание Никола
Коментари Харесай

Слави Трифонов: Лъжа е, че коалицията има единен кандидат за шеф на БНБ

„ Днес в две телевизионни изявленията ръководителят на Народното събрание Никола Минчев и началникът на кабинета на държавното управление Лена Бориславова обявиха, че претендентът на ръководещата коалиция за гуверньор на Българска народна банка е Андрей Гюров. А това е неистина - ръководещата коалиция няма обединен претендент. Има двама претенденти “. Това написа във Facebook водачът на „ ИТН ” Слави Трифонов малко преди среднощ в неделя.

Коментарът му пристигна, откакто през вчерашния ден в телевизионно изявление Минчев съобщи, че по-скоро Андрей Гюров е претендентът на обединението.

„ Началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите пълномощия и изрече внушения и клюки по адрес на Любомир Каримански. Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и в случай че той бъде определен за шеф на Българска народна банка, а не Андрей Гюров, ще има " второ КТБ “, написа още Трифонов.

Самият Каримански разяснява обстановката в същия пост.

„ Недопустимо е от страна на държавното управление да се вмешателства в независимостта на една такава институция със 140-годишна история, както е и неприемливо да се споделя на Народното събрание кой е точният претендент. Важно е да се направи и още едно конкретизиране и то е обвързвано с това кой има право да приказва от името на обединението, кой е акредитиран и дали има подобен човек, който да е акредитиран. Към сегашния миг на мен не ми е известно някой да е бил упълномощаван да приказва от името на обединението, защото ние – „ ИТН “, сме част от обединението. Не ми е известно също по този начин да е имало среща на която съответните съдружни сътрудници да са показали един от двамата претенденти като любимец “, съобщи Любомир Каримански.

По думите му към този момент за всички е ясно „ кой се е опитвал да го „ посъветва “ и по какъв метод, с цел да се откаже от поста шеф на Българска народна банка “.

„ Недопустимо е да се счита, че някой може да повтори „ сюжета КТБ “. Това е едно подстрекателство, което е рисково за цялата финансова и банкова система “, добави той.

„ Накрая бих желал да кажа, че не желая да слизам на толкоз ниско политическо равнище, което не подхожда на достолепието на една 140-годишна институция като КТБ. Бих желал да запазя цялата историческа чест и имидж на тази институция. Точно по тази причина няма да продължа в стилистиката и тона, който си разреши началникът на кабинета да употребява през днешния ден. Смятам, че е значимо да високото равнище на професионална полемика, която водехме по времето на чуването в Комисията по бюджет и финанси и това професионално равнище би трябвало да бъде съпътстващо в избора на шеф на Българска народна банка “, приключи Любомир Каримански.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР