Днес, в деня на Съединението на Княжество България с Източна

...
Днес, в деня на Съединението на Княжество България с Източна
Коментари Харесай

От УМБАЛ Св. Георги: Докога тези, които ни нападат на работните ни места, ще се изживяват като герои на деня

Днес, в деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, посредством протестно писмо управлението и чиновниците на пловдвивската университетска болница „ Свети Георги “ се оповестиха против насилието над медици. Припомняме, че преди няколко дни 25-годишен мъж нанесе побой на здравната сестра в Детското незабавно поделение. Чрез посланието си медиците осъждат остро деянията на принуждение над здравните служащи. „ Тези случаи в последно време нарастват лавинообразно. Категорично не толерираме експанзията, изключително против хора, които отдават времето и опита си, с цел да избавят нашето бъдеще – децата. В сегашния случай става въпрос за неоправдана свирепост, след оказано безусловно съответно лекуване на малко дете - под 2 година “, споделят в писмото си чиновниците на УМБАЛ „ Свети Георги “-Пловдив.
Близо 2 000 деца месечно получават нужната им здравна помощ в Детското незабавно поделение на пловдивското болнично заведение, сочат данни. По 350 души приблизително минават през всички незабавни звена на болничното заведение.
„ Тези числа не са просто статистика. Зад тях се крият избавени животи, щастливи фамилии, а и доста старания, време и професионален опит, прибавен в точния миг. “, показват от здравното заведение. В писмото се твърди, че УМБАЛ „ Свети Георги “ е най-голямата болница в страната и е с основно значение за Южен Централен регион, популацията на който по последни данни от 2016 година наброява над 1 400 000 души. В лечебното заведение се прави лекуване по съвсем всички медицински специалности и в над 95% от клиничните пътеки на НЗОК. В университетската болница идват най-тежките медицински случаи в пловдивски район.
„ Наясно сме, че пациентите и техните родственици доста постоянно са в положение на стрес, обезпокоени за развоя на болестта. Ако си поверил здравето си и това, на околните си в ръцете на лекарите и останалия медицински личен състав, значи си приел, че те могат да се оправят или да положат всички старания в дадения случай. Ако не си склонен, не е нужно да прибягваш до юмручно правораздаване. Все отново то е най-примитивното – да не кажем праисторическо – средство за невербална връзка. Издава изтощение и неумение да се впишеш в обществото и неговите порядки. Като образовани и квалифицирани лекари и медицински експерти, ние настояваме за почитание към самата болнична институция и към хората, които всекидневно се трудят в полето на медицината. За страдание, след сходни прояви на принуждение, броят на работещите в центровете за незабавна здравна помощ и в незабавните отделения понижава фрапантно. Никой не може пълноценно да се бори за спасяването на непознат живот, до момента в който неговият е заплашен. “, споделят медиците.
Над 10 000 медицински сестри и акушерки са напуснали страната, а към 15 000 са сменили специалността си поради ниско възнаграждение или пренебрежение към личността и специалността им, демонстрира статистика на Българската асоциация на експертите по здравни грижи. „ За работещите в Детското незабавно поделение на УМБАЛ „ Свети Георги “ не дежурството, на което са имали малко пациенти, е умерено, а това, в което не са се случвали конфликтни обстановки с придружителите на децата. Екипът на отделението дотолкоз е привикнал с ежедневните обиди, от страна родители и придружители, че приема за рискова само обстановка с физически нападателно държание. Защо тези хора би трябвало да се помиряват с сходно неуважително отношение и със наложителните разяснения: „ Малко им е, би трябвало повече да ги бият. “?! Докога чувството за безотговорност ще дефинира дневния ред в доста специалности, измежду които преди всичко е здравната? Докога тези, които ни атакуват на работните ни места, ще се изживяват като „ герои на деня “, окуражавани от себеподобните си „ герои “ в обществените мрежи и във всички коментарни форми на интернет медиите? “, питат в умозаключение на писмото си от УМБАЛ „ Свети Георги “ в Пловдив.
Медиците изричат благодарности за поддръжката на Българския лекарски съюз и Българската асоциация на експертите по здравни грижи. И приканват да бъде проведен народен спор, който да докара до нужната смяна в настройките на обществото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР