Днес, в деня на поезията, започваме нещо ново - нашата

...
Днес, в деня на поезията, започваме нещо ново - нашата
Коментари Харесай

За четенето: Илиян Любомиров

Днес, в деня на поезията, започваме нещо ново - нашата графа за четенето. В нея ще ви срещаме с писатели, критици, блогъри, които ще приказват за книги. В първия брой ви представяме стихотворец, който е натрупал известност с псевдонима Августин Господинов. Зад името стои Илиян Любомиров, един „ тривиално благополучен човек”.

Неговата стихосбирка изчерпа първия си тираж още в седмицата, в която излезе. В същото време критици го нарекоха " най-лошото нещо, което се е случвало на българската литература ". Многобройните му почитателки обаче не се интересуват от тези оценки и го следват освен онлайн, само че и на всяко книжно събитие.

Модерно ли е през днешния ден да си стихотворец? „ Уви, стана прекомерно съвременно и по тази причина към този момент не съм. Преди две-три години, около целия взрив, който провокирам ще подтиквам доста младежи да четат лирика, само че уви оказа се, че съм ги подтикнал да пишат без да четат”.

А „ четенето е секси, със сигурност”, споделя Илиян и цитира Георги Господинов – „ четящият човек е красив”. Той е „ живото доказателство, че графоманията се лекува с доста четене”.

Според него обществените мрежи са създали писането прекомерно налично, „,много се съкрати дистанцията сред пишещ и четящ човек”.

Поези@

Поезията набира все по-голяма известност в интернет. Ето някои съвремени поети от света, сдобили се с триумф онлайн.

Родената в Индия канадка Рупи Каур има зашеметяващите 1,6 милиона почитатели в Инстаграм, а дебютната й книга " Milk and Honey " е продадена в нас 1 милион копия и стои повече от година в бестселъри на Ню Йорк Таймс. Рупи Каур сама прави илюстрациите към стиховете си и употребява единствено дребни букви, с цел да отдаде респект на майчиния си език.

Атикус има над 454 хиляди почитатели в Инстаграм. Той се появява постоянно с маска на лицето си и изяснява, че това не е просто, с цел да резервира своята анонимност, само че и с цел да може да написа по метода, по който в действителност се усеща. Това негово пояснение пред „ Тийн Вог” се трансформира в негов стих, а думите му са постоянно употребявани за татуировки. Книгата му “Love her Wild” беше оповестена тази година.

--> Тайлър Нот Грегсън през 2012г. стартира своите " Машинописни серии " – къси стихотворения, които разгласява в обществените мрежи съвсем всеки ден. В „ Инстаграм” почитателите му надвишават 330 хиляди. Става прочут още с първата си книга “Chasers of the Light”, която е народен бест селър през 2014г. Темите на поезията му са любовта, вярата, тъгата и пристрастеността към пътешествия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР