Днес в Бургас се проведе поредната среща, част от националната

...
Днес в Бургас се проведе поредната среща, част от националната
Коментари Харесай

„Да върнем родителите в училище“ и в Бургас

Днес в Бургас се организира следващата среща, част от националната акция „ Да върнем родителите в учебно заведение “ инициирана от евродепутата Асим Адемов със съдействието на министерството на образованието и науката.
 221_800x600  222_800x600  223_800x600  poster_800x451
В залата а ОУ „ Братя Миладинови “ участваха зам.-министър Таня Михайлова и над 120 представители на наставнически и училищен асоциации и сдружения, шефове, родители и учители обединени от концепцията да се разпознава и реши казуса с връзката сред родители и учители и съпътстващата загуба на доверие в българската просветителна система.

Г-н Адемов откри събитието изтъквайки, че в дългогодишния си професионален опит в областта на образованието е имал опцията да се сблъска с неприятната връзка сред родители и учители и акцентира, че е значимо не да се търсят отговорни, а решения.

Събитието стартира с презентация на национално изследване на тематика „ Степента на студенина на родителите към учебния живот на своите деца “ от Анастас Стефанов, Изследователски център „ Тренд “. Бяха показани настоящи данни за цялата страна по отношение на типовете канали за информация сред учебното заведение и дома. Голям интерес провокираха цифрите показани от Тренд: 80% от родителите разчитат на децата си за информация обвързвана с образователния развой. Само 7% обаче, употребяват интензивно електронните пощи и дневници на учебното заведение.

Зам.-минисър Таня Михайлова посочи, че „ основен миг в разрушената връзка е да се попитаме „ Какво чакаме от учебното заведение? Дали единствено ефикасност? А къде са доверието и уважението? Трябва да работим интензивно с учителите, тъй че децата ни да имат избрани привички, които след това да им оказват помощ да се осъществят в живота “.

„ Всяко учебно заведение е единствено по себе си неповторимо. Класът обаче е единствто в многообразието на характерите. Ако това успеем да се насочим в посока, в която да се подчертава на взаимоотношенията, а освен на знанията, учебното заведение ще свърши своята работа. “

Родители и учители взеха думата и споделиха своите терзания и положителни практики. Приятна изненада на събитието бяха множеството позитивни начинания на учебните заведения в района, измежду които „ Училище за родители “, „ Очи в очи “, „ Ела при нас, депозирам ти ръка “ и други. Всички тези положителни практики обединени от общата концепция за връзка и партньорство за да се даде най-хубавото обучение за нашите деца.

Зам.-ректорът на педагогическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, Силвия Цветанска, показа освен параметрите на казуса, само че и изложи методики за неговото решение. Малко по-късно бе показана и гледната точка на учебните психолози в лицето на госпожа Вилиана Калайджиева. Данните демонстрират, че ролята на учебния психолог в българското учебно заведение е мощно подценена: единствено 2% от родителите подтикват детето си към консултация с него при съществуване на проблем.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР