Днес в Брюксел ръководителите на парламентите на страните от Западните

...
Днес в Брюксел ръководителите на парламентите на страните от Западните
Коментари Харесай

Шефът на ЕП за Западните Балкани: Да дадем нов импулс на процеса по разширяване

Днес в Брюксел ръководителите на парламентите на страните от Западните Балкани се събраха на среща по покана на ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли, заяви пресслужбата на Европейския парламент, представена от Българска телеграфна агенция. Към тях се причисли ръководителят на Народното събрание на Хърватия, която е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Срещата завърши със взаимна декларация.

След диалога ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли съобщи: " Днешната среща удостовери безапелационното ни разбиране, че Западните Балкани и Европейският съюз споделят обща орис. Ние твърдо имаме вяра, че разширението на Европейски Съюз ще бъде от изгода както за хората от района, по този начин и за страните-членки на Европейски Съюз и би могла да докара до по този начин нужното помиряване в района. Сега би трябвало да създадем нужното тази политическа воля да се трансформира в съответни дейности. "

" В взаимната ни декларация призоваваме Европейския съвет да продължи да поддържа европейската вероятност на Западните Балкани въз основа на осъществяването на критериите за присъединение и да даде недвусмислено и позитивно политическо обръщение за започване на договаряния за тяхното присъединение и даване на статут на претенденти за участие в Европейски Съюз. Спешно би трябвало да дадем нов подтик на процеса на разширение, с съответни резултати. Предстоящата срещата на върха в Загреб би трябвало да има основна роля в това отношение ", сподели Сасоли.

" В умозаключение още веднъж заявяваме цялостната ангажираност на нашите парламенти да вземат участие в разискванията по отношение на построяването на " освежен метод " към разширението, с цел да стане процесът по-демократичен, по-прозрачен и по-близо до жителите и гражданското общество. Разширяването е развой, в който са вложени доста старания и задължения от всички страни и парламентите са от основно значение за напредъка на програмата за промени в Европейски Съюз. Европейският парламент е подготвен да продължи градивния разговор и да поддържа парламентите на Западните Балкани в пътя им към европейско бъдеще ", съобщи ръководителят на Европейския парламент. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР