Днес в Беларус се провеждат президентски избори - шестите от

...
Днес в Беларус се провеждат президентски избори - шестите от
Коментари Харесай

В Беларус днес се провеждат президентски избори

Днес в Беларус се организират президентски избори - шестите от независимостта на Беларус. И на шестия път кандидатурата си за президент в тях издигна настоящият държавен глава Александър Лукашенко, който ръководи Беларус без спиране през последните 26 години, предават осведомителните организации.

За разлика от досегашните избори този път Лукашенко е изправен пред съществено предизвикателство от още 4-ма кандидати за най-високия държавен пост, даващ действителната власт в някогашната руска република, отбелязва Асошиейтед прес. Това са съпредседателят на публично придвижване "Кажи истината ", 39-годишният Андрей Дмитриев, някогашният народен представител от долната камара на беларуския парламент, 43-годишната Анна Канопацка, 37-годишната стопанка Светлана Тихановска и ръководителят на партия "Беларуска социалдемократическа общественост " Сергей Черечен.

Организация на обединените нации следи за спазването на правата на индивида по време на изборите в Беларус

Сред основните аргументи за засилващото се публично неодобрение и за раздвижването измежду редовете на немощната до момента съпротива е влошаващото се икономическо положение в страната и нихилистичното отношение на Лукашенко към пандемията от ковид. В страната се организираха поредност от опозиционни манифестации, събиращи десетки хиляди протестиращи - нещо непознато в страната от времената на разпада на Съюз на съветските социалистически републики.

Дрязгите измежду ръководещия хайлайф и изострянето на връзките с Русия - основен покровител и спонсор на досегашния режим, в допълнение усложняват напъните на 65-годишния Лукашенко да завоюва шести следващ управнически мандат. Той още веднъж прибягна до изпитаните си способи на репресии против опозицията и всеобщото неодобрение, демонстрирайки, че не се колебае да употребява лостовете на властта, с цел да се задържи на върха, и в случай че е належащо - да потуши със мощ всеки опит на неговите съперници да оспорят резултатите от президентските избори.

Лукашенко по руско време е бил шеф на държавно селско стопанство (совхоз), след което през 1994 година става първият президент на Беларус. Оттогава той смазва инакомислието и самостоятелните медии в страната с население от 9,5 милиона души, което му завоюва прозвището "последния деспот в Европа ".

Но този път Лукашенко като че ли не показва високо самочувствие и наподобява все по-изнервен от опозиционните манифестации. Над 1000 души са арестувани за присъединяване в митингите, откогато стартира предизборната акция.

Той отхвърли да вкара карантинни ограничения и отхвърляше ковид като "психоза ", до момента в който предишния месец не призна, че той самият е бил инфектиран, само че се е оправил бързо.

Беларуската ЦИК към този момент забрани на двама от евентуалните му противници да вземат участие в изборите. За негова огромна изненада обаче измежду останалите четирима се открои и събра огромна поддръжка 37-годишната някогашна учителка по британски без никакъв политически опит Светлана Тихановска.

Тя се очерта като сплотяваща фигура за опозицията, откакто изборните управляващи отхвърлиха да записват за присъединяване в изборите двама други евентуални претенденти, които бяха считани за най-силните вероятни противници на президента.

Единият от тях, Виктор Бабарико, някогашен банкер, беше пратен в пандиза през май по обвинявания за пране на пари и укриване на налози, които той отхвърли като политически стимулирани. Другият, Валерий Цепкало някогашен посланик и началник на беларуския Парк за високи технологии, предишния месец избяга в Русия дружно с децата си, откакто бил скрито предизвестен, че следва да бъде задържан и че управляващите са подготвени да го лишат от наставнически права.

Тихановска се съюзи със брачната половинка на Цепкало, която остана в Беларус, и с ръководителя на предизборната акция на Бабарико, с цел да водят дружно енергична акция. Според редица наблюдаващи присъединяване на останалите трима кандидати в конкуренцията е единствено алегорично.

Тихановска съобщи, че й се е наложило да изпрати 10-годишния си наследник и 5-годишната си щерка в европейска страна, която отхвърли да назове, откакто получила закани.

В изявление за Асошиейтед прес тя дефинира себе си като "символ на смяната ". "Уморих се да понасям и да мълча, уморих се да ме е боязън ", съобщи Тихановска пред 20-хилядно екзалтирано голям брой от опозиционни последователи на избирателен протест в град Брест. Тя сподели, че съветът на Лукашенко към беларусите да се пазят от вируса, като всеки ден си пийват по една водка, е като "да се изплюеш в лицето на хората ".

Пред Асошиейтед прес тя съобщи, че карцерът тази година на брачна половинка й, известен опозиционен блогър, самият който имаше упоритости да взе участие в конкуренцията за президентския пост, не й е оставил различен избор, с изключение на да влезе в политиката. Съпругът й Сергей Тихановски е в пандиза, откогато беше задържан през май за нахлуване на полицейски чиновник. Той дефинира тези обвинявания като провокация.

Миналата седмица беларуските управляващи образуваха ново дело против брачна половинка на Тихановска, този път за образуване на "масови вълнения " благодарение на 33 съветски военни наемници, задържани предходната сряда. Русия отхвърли тези обвинявания, заявявайки, че мъжете просто са минавали директно през Беларус на път за трета страна. Тихановска отхвърли обвиняванията против брачна половинка си, наричайки ги машинация. "Той няма никаква връзка с това и хората го осъзнават ", съобщи тя.

Москва: Никой не трябва да се меси в роднинските връзки сред Русия и Беларус

Тихановска съобщи, че в случай че завоюва, ще освободи всички политически пандизчии, ще инициира парламентарен референдум за ограничение на броя на президентските мандати и ще вкара и други демократични промени. Тя даде обещание, че като минат шест месеца, ще се отдръпна от поста, с цел да бъдат създадени нови, свободни президентски избори.

Тихановска също така съобщи, че ще предприеме дейности за преустановяване на съюзния контракт, предусещащ тесни политически, стопански и военни връзки с Русия. Мнозина измежду беларуската съпротива гледат на този съюз като на опасност за независимостта на страната.

Лукашенко разчита на дотациите и заемите от Русия, с цел да държи стопанската система от руски вид на Беларус на повърхността. По-рано тази година той осъди покачването в цените на съветските енергоносители като част от натиска на Кремъл върху Беларус да се откаже от независимостта си и уточни ареста на 33-мата съветски военни наемници като знак за подривните проекти на Москва.

Лукашенко упрекна Русия, че лъже за наличието на съветски военни наемници в Беларус, и съобщи, че неназовани сили се пробват да извършат гражданска война в Беларус, само че по думите му няма да съумеят, съобщи Ройтерс.

Западните наблюдаващи са определяли предходни президентски избори в Беларус като фалшифицирани, с цел да остане Лукашенко на власт. Тихановска прикани немската канцлерка Ангела Меркел да помогне за гарантиране на обективни избори, като се свърже с Лукашенко, съобщи ТАСС.

"Кажете му, че не желаеме война. Всичко, което желаеме, е обективни избори ", съобщи Тихановска в изявление за немския в. "Билд " и упрекна Лукашенко, че е "съсипал страната ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР