Днес в България и много други страни е прието дясното

...
Днес в България и много други страни е прието дясното
Коментари Харесай

Вижте защо в някои държави по света движението е обратно

Днес в България и доста други страни е признато дясното придвижване по пътищата.
Но има и страни с ляво придвижване. В актуалния свят това са Ирландия, Англия, Япония, ЮАР, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Кипър, Малта и редица африкански страни.
Традицията на лявото и дясното придвижване се е зародила дълго преди изобретяването на автомобила.
Според една от версиите, дясното придвижване е зародило в Европа по време на средновековието, когато по тесните пътища сред обитаемоте пунктове пътували не коли, а ездачи на коне. Всички били въоръжени. В лявата си ръка ездачите държали щит, с цел да се защитят при положение на ненадейно нахлуване, по тази причина и се придържали към дясната страна.
Съществува и още една версия за появяването на дясното придвижване: когато конските каруци се разминавали, по-лесно било те да се насочат надясно, защото мотива е бил в дясната ръка, която у множеството хора е по-развита.
Годините минавали, средствата за напредване се изменили, а традицията останала… Счита се, че лявото придвижване е зародило в Англия. Тази островна страна е била обвързвана с външният свят единствено по морски пътища, интензивно се развивало корабоплаването. За споразумяване придвижването на морските съдове морското ведомство издало декрет, съгласно който корабите били длъжни да се придържат вляво. По-късно това предписание се популяризирало и по автомобилните пътища, а също по този начин се популяризирало насам-натам, намиращи се под въздействието на Британия. Някои се придържат и до момента до него.
По друго време в доста страни било признато лявостранното придвижване, само че на разнообразни стадии от развиването си в тези страни било преминато към нови правила.
При някои лявото придвижване останало по на практика съображения – да вземем за пример съседството с страни с ляво придвижване и по-евтините за импорт коли с десен волан.

Така да вземем за пример страните, намиращи се в съседство с някогашните френски колонии и под тяхно въздействие трансформирали придвижването в някогашните английски колонии в Африка. КНДР и Южна Корея сменили лявото придвижване с дясно след края на японската окупация през 1946г.
Една от последните страни, при които е отпаднало лявото придвижване, е Швеция. Това се случва през 1967 година. Подготовката за промяната стартира през 1963 година, когато шведския Парламент основава Държавна комисия за преход към дясностранно придвижване, която има за цел да създаде и приложи пакет от ограничения за гарантиране на прехода. На 3 септември 1967 година в 4:50 ч. всички транспортни средства трябвало да спрат, да преминат от другата страна на пътя и в 5:00 да продължат да се движат.
На първо време след прехода бил въведен и специфичен режим за ограничаване на скоростта на придвижване.
На туристите, които идвали в страната с необикновеното за тях придвижване, се препоръчвало от съображения за сигурност да не карат независимо, а да прибегнат до услугите на специфични водачи.
източник: sibir.bg
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР