Днес в Балабановата къща ще бъде дадено началото на поредица

...
Днес в Балабановата къща ще бъде дадено началото на поредица
Коментари Харесай

Старият град в Пловдив отбелязва 50-годишен юбилей

Днес в Балабановата къща ще бъде обещано началото на поредност от начинания по случай 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов, които ще се проведат в два стадия: през април и през септември, оповестиха от община Пловдив.

Заедно с това Старият град в Пловдив ще означи и своя 50-годишен празник.

Първото събитие е обвързвано с разкриване на галерия "Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов " с куратор Здравец Хайтов (в Балабановата къща - сводеста зала). Ще се излъчи и документален филм, представящ основаването на плана и показан приживе от самия Николай Хайтов. Изложбата е ретроспективно показване на двама огромни създатели на България в региона на литературата, киното и карикатурата на ХХ век. Между Хайтов и Димовски връзката е първична, захваната още в родното им селце Яврово.

Героите на Хайтов - чудати, чепати, само че постоянно почтени, надълбоко човеколюбиви и сърцати. Те са вплетени сюжетно в едни от най-значимите български филми от втората половина на ХХ век - "Козият рог ", "Мъжки времена ", "Краят на песента ", "Изпит ", "Капитан Петко челник "...

Архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив " (известен още като Стария град ) е ситуиран върху три от хълмовете на Пловдив - Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе, известни още като Трихълмието . Той е образуван в резултат на непрекъснатия живот в града в продължение на епохи (от праисторията до наши дни) и съчетава в себе си духа и архитектурата от Античността, Средновековието и българското Възраждане. Старият град е една от най-популярните туристически дестинации в Пловдив.

Пловдив е един от най-старите градове в Европа, които са непрекъснато обитаеми - по-стар от Рим и Атина,, съвременник на Троя и Микена. Градът се заражда през IV хиляди пр.н.е. върху пловдивското трихълмие, когато траките основават първото населено място на Небет тепе.

По време на Възраждането Пловдив е значим стопански център. В града живеят доста заможни и образовани хора, които пътуват из цяла Европа. От своите пътувания те донасят освен екзотични артикули, само че и нови културни течения. Богатите пловдивски търговци демонстрират благосъстоянието си посредством градежа на красиви, богато орнаментирани къщи, станали емблематични за Стария град. От интервала на Възраждането са непокътнати също храмове и публични здания, които допълвали духовния и културен живот на будното пловдивско общество.

Днес античните, средновековните и възрожденски монументи съжителстват в неповторими ансамбли на територията на Стария град.

В края на ХVІІІ и изключително през ХІХ век богати търговски семейства, търгуващи с Европа и Ориента, притежаващи адвокатски фирми във Виена, Истанбул, Одеса и други, с обяснима упоритост вземат решение да показват своето благосъстояние и стопански благоприятни условия посредством огромните си луксозни къщи. Българските майстори изкусни архитекти, строители, зидари, дърводелци, резбари и зографи са съчетали своето умеене, което се е оказало извънредно потребно за процъфтяването на строителното изкуство в Пловдив през епохата на Възраждането.

Балабановата къща е емблематична за културния живот на Пловдив. В нея се организират театрални спектакли, концерти, изложения, литературни вечери, срещи с създатели от страната. Тази превъзходна постройка е издигната при започване на XIX в. и се намира на ъгъла сред улиците "4 януари ", "Д-р Стоилов " и "Антраник ". В пространството пред къщата се намира пл. "Св. св. Константин и Елена ". Голямата врата откъм улицата и срещуположната и необятна врата към двора водят в издължен пруст с висок таван, към който са били ситуирани икономически и домашен пространства. До горния етаж води вътрешна стълба, която вкарва в огромен остъклен салон. Средната му част е най-представителна с богато декориран дърворезбован таван. Около салона има четири стаи с неповторима атмосфера. Обзаведени са с реставрирани старинни мебели, тъкани и други движимости, демонстриращи усета и опциите на богатите пловдивски жители

През 1956 година Старият Пловдив е разгласен за архитектурно-исторически резерват, а през 1979 година получава златен европейски орден за запазване на паметниците от предишното. Спогодба сред България и ЮНЕСКО, подписана през 2004 година, дефинира статута на резервата "Старинен Пловдив " като част от спомагателния лист на обектите на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР