Днес в Административен съд – Варна е образувано дело във

...
Днес в Административен съд – Варна е образувано дело във
Коментари Харесай

Образуваха дело за решения на Общински съвет - Варна за продажба на имоти

Днес в Административен съд – Варна е формирано дело във връзка обжалване от страна на регионалния шеф на решения на Общински съвет - Варна за продажба на парцели, оповестиха за Moreto.net от правосъдната институция.

Припомняме, на 8 юни т.г., регионалният шеф Благомир Коцев разгласи, че решенията за продажбата на 16 от 19 общински парцела във Варна ще бъдат обжалвани, защото са открити съществени законови причини да бъдат вкарани в съда. Месец по-рано общинският съвет гласоподава да бъдат продадени общо 140 дка. общински парцели, приходите от които да влязат в бюджета на Община Варна.

Административното дело е №1373 по разказа на съда за 2022 година, по тъжба от Областния шеф на област с административен център гр. – Варна против Решения с №№ 948-1, 949-1, 950-1, 951-2, 952-1, 953-1, 954-1, 955-1, 956-1, 957-1, 958-1, 959-1, 961-1, 963-1, 965-1, 966-1 от протокол № 26 от съвещание на Общински съвет Варна, извършено на 17 май 2022 година, с които са признати още веднъж Решения за продажба на цитираните недвижими парцели, протокол № 25 от съвещание на Общински съвет - Варна, извършено на 20 април 2022 година

Жалбата е подадена на съображение член 45, алинея 11 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, според който „ измененият или наново признатият акт на общинския съвет може да бъде оспорван пред съответния административен съд по реда на АПК “ и по отношение на чл, 32, алинея 2 от Закона за администрацията, в който се споделя, че „ Областният шеф може да оспорва незаконосъобразни актове на общинските препоръки по реда на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. “

С жалбата на Областния шеф се нападат цитираните решения на Общински съвет – Варна, на съображение на които Община Варна би трябвало да реализира продажби на 16 недвижими парцели в гр. Варна частна общинска благосъстоятелност. Жалбоподателят оспорва характера на собствеността на недвижимите парцели, като акцентира, че дали парцелът е с темперамент на общинска частна или обществена благосъстоятелност се дефинира от закона и твърди, че в преобладаващата си част парцелите имат темперамент на обществена общинска благосъстоятелност, при други твърди, че не е осъществена преценка дали по силата на закона парцелите не съставляват обществена благосъстоятелност, а парцелите и движимостите обществена благосъстоятелност имат специфичен режим на ръководство и предписание, като не могат да се отчуждават и трансферират в благосъстоятелност на трети лица. В жалбата се сочи, че при някои парцели липсва настояща данъчна оценка, като непредоставянето на настоящи данъчни оценки за парцелите попречва преценката за тяхната законосъобразност; при други, съгласно жалбоподателя, не са налице безспорни доказателства, че автентичен притежател на парцела е община Варна, с цел да се разпорежда с него.

Според жалбоподателя, при разпореждането с цитираните недвижими парцели, общината не съблюдава материалноправните и процесуалните правила, които са законовата гаранция, че пълномощието на общинския съвет е упражнено съгласно конституционно предпазения интерес на общността.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР