Днес в 18.30 часа правителството отново ще се събере на

...
Днес в 18.30 часа правителството отново ще се събере на
Коментари Харесай

Правителството ще предложи актуализация в държавния бюджет на извънредно заседание днес

Днес в 18.30 часа държавното управление още веднъж ще се събере на изключително съвещание, с цел да оформи внасянето на актуализация на бюджета в границите на 1 милиарда лв., с което да се подсигурява заплащането на мярката към компаниите. С смяната ще се подсигурява и изплащането на помощи за хората, останали без работа, по схемата 60% от страната и 40% от работодателите. 

„ Ще дадем какъв брой е нужно, до момента в който работи тази 3-месечна мярка. Ако в един миг се окаже, че рецесията е толкоз дълбока, че не можем да си позволим да я развиваме, то тогава би трябвало да се мислят други по-радикални ограничения. Със сигурност ще би трябвало да намерят отражение в държавните сметки мярката, която сега разясняваме. И ще помоля държавното управление да утвърди, а след това и Народното събрание да одобри нарастването на лимита за вдишване на дълг. Още се вършат разбори, само че става въпрос за милиарди. За да можем да сме сигурни, че без значение от развиването, държават ще може да финансира своите задължения “. Това съобщи на ексклузивен брифинг в Министерския съвет министъра на финансите Владислав Горанов.

„ В момента тече интензивна работа в Министерството на финансите и в държавното управление за първичните ограничения, свързани с актуализацията на държавния бюджет. Колебаем се кое е най-правилното решение и на този стадий единствената настояща тематика, върху която се разсъждава, са спомагателните хонорари в държавната администрация. В същото време има чиновници в държавната администрация, в необятен смисъл, които в този миг са на първа линия в битката с епидемията. За тях, освен че не би трябвало да се мисли за унищожаване на привилегия, а за стимулиране във връзка тяхната дейна роля за превъзмогване на рецесията и обслужване на популацията в този миг. Възможни са частични ограничения в някои администрации, които нямат водеща роля и които сега на рецесията са с лимитирани функционалности “, разясни Владислав Горанов. 

По отношение на „ данъчната почивка “ и реакцията на компаниите, които оповестиха, че няма от кое място да вземат тези 40% за погашение на заплатите на служащите, Горанов изясни, че компаниите не са длъжни да го вършат за целия си личен състав, както и не са длъжни да го вършат изобщо.

„ Нека този шеф, който вижда вероятност в активността си, в случай че реши да бъде взаимен като резервира заетостта, да го направи. Този, който вижда, че няма да има опция да се оправи, може да реши дали да запази претовареност. Тези, които са били на ръба от преди рецесията, надали ще могат да останат незасегнати от рецесията “, сподели още финансовият министър.

Засега ръководещите не са обсъждали смяна в пенсионното законодателство, обвързвано с обезпечаване на приходите на пенсионерите. Припомняме, че през декември Народното събрание реши от 1 юли 2020 година всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 година включително, се усилват с 6,7%. 

„ Централната банка и комерсиалните банки, дейно с европейският банков орган, създават единна методика за отлагане на отговорности по заеми ", разясни Горанов.

Запитана какъв резултат чака държавното управление от схемата 60/40, общественият министър Деница Сачева отговори, че мъчно може да се предвижда какъв брой от работодателите биха се възползвали от спешната мярка. „ В секторите, които са в приложението, тъй като се допуска, че по-голяма част от тях биха се възползвали от мярката, обгръщат 289 000 души, като единствено тези хора биха коствали 135 млн. лева месечно. Но имайте поради, че един шеф може да подаде заявление, че желае да се възползва и отчасти от мярката “, изясни общественият министър.

По думите на Горанов, в бюджета на Държавното публично обезпечаване по Фонд „ Безработица “ има към 480 млн. лева, гласувани с бюджета за ДОО. „ Нашите планове са да не повреждаме правата на тези, които по този начин или иначе попадат в риска „ безработица “, и да прибавим към бюджета за ДОО спомагателен трансфер в размер на 1 милиарда лева за тази мярка. Дано да се окаже задоволителен! “, добави Владислав Горанов.

 

Очаквайте детайлности!
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР