Днес в 17 час изтича крайният срок за подаване на

...
Днес в 17 час изтича крайният срок за подаване на
Коментари Харесай

Днес стават ясни кандидатите за поста генерален директор на БНТ

Днес в 17 час изтича крайният период за подаване на документи в Съвета за електронни медии (СЕМ) за присъединяване в състезанието за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия. Желаещите да вземат участие в състезанието би трябвало да подадат документите си персонално, преди края на работния ден на Съвет за електронни медии.

Мандатът на сегашния общоприет шеф Емил Кошлуков е до 10 юли 2022 година, а процедурата за избор на нов беше открита на 5 май. Кошлуков зае поста през 2019 година, откакто предшественикът му Константин Каменаров бе наказан за шофиране след приложимост на алкохол.

След като получи кандидатурите, Съвет за електронни медии би трябвало да удостовери дали те дават отговор на изискванията за присъединяване в състезанието и заемане на позицията - нужен е медиен опит, добра известност, както и претендентите да нямат участия на управителни позиции в никакви юридически лица. Срокът Съвет за електронни медии да разгласи кои от претендентите са позволени е 15 юни.

Изслушването на концепциите ще бъде на 27 и 28 юни, а на 29 юни членовете на Съвет за електронни медии ще гласоподават, като с цел да бъде определен нов общоприет шеф, той би трябвало да получи минимум три гласа от общо петчленния Съвет. Ако никой от претендентите не получи минимум 3 (три) гласа, един час по-късно се насрочва второ съвещание. В случай, че и на него не бъде определен общоприет шеф, един час по-късно се насрочва ново съвещание.Ако и на третото следващо съвещание не бъде определен общоприет шеф на Българска национална телевизия, процедурата се приключва. Решението би трябвало да бъде оповестено посредством Българска телеграфна агенция и на интернет страницата на Съвет за електронни медии.

Председател на Съвет за електронни медии сега е Соня Момчилова, която влезе като президентска квота. Вторият човек от същата квота е някогашната кореспондентка с боен сектор - Габриела Наплатанова, която е и най-новият член на Съвета. Непосредствено преди този момент от парламентарната квота като членове на Съвета бяха определени експертът по медийно право и правист Симона Велева, препоръчана от " Продължаваме промяната " ) и журналистката Пролет Велкова - номинация на " Демократична България ".

Най-дългогодишният член на Съвет за електронни медии в настоящия състав е определената през 2019 година, в границите на парламентарната квота, по предложение на ГЕРБ, Галина Георгиева. Изборът ѝ беше неочакван, доколкото тя е магистър по Аграрна стопанска система.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР