Днес в 15:00 часа от името на медицинската сестра Мая

...
Днес в 15:00 часа от името на медицинската сестра Мая
Коментари Харесай

Сестрите искат промяна на здравния модел в страната, държавата не приема

Днес в 15:00 часа от името на здравната сестра Мая Илиева получихме претенции, свързани с смяна на здравноосигурителния модел в страната. Това обаче не е обикновена конструкция, която касае единствено медицинските сестри и експертите по здравни грижи, а цяла система, включваща всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве. В тази връзка настояването не може да е ориентиран към едно съответно съсловие, защото ще сложи в риск и ще дестабилизира цялата здравна система. Това съобщи заместник- министърът на опазването на здравето Жени Начева на брифинг в Министерски съвет.

Тя акцентира, че настояването не може да бъде ориентирано единствено към съответни хора, а не към цялото съсловие, защото ще сложи в риск цялата здравна система. Именно затова страната не може да извърши настояването на протестиращите медицински сестри, стана ясно на брифинга.

Борисов за митинга на сестрите: Начинът, по който би трябвало да се работи в една правова страна е различен

Начева посочи, че настояванията на сестрите са обективни и страната остава отворена за разговор за възстановяване на изискванията им на труд.

Тя напомни, че през 2019 година са били дадени в допълнение общо 80 млн. лв. на лечебните заведение, с цел да се подобрят изискванията на труд на чиновниците в лечебните заведения.

Безпрецедентната обстановка се развива в изискванията на опасност за здравето на жителите поради ковид, когато структурите на здравната помощ са в подготвеност от два месеца. В същия този миг доста медицински сестри се грижат за пациенти, това са хора, заслужаващи нашите възторженостти “, сподели зам.-здравният министър.

„ Считаме настояванията са политически, защото се упорства за цялостна смяна на модела на опазване на здравето. Би било прекомерно безконтролно да се подпише съглашение единствено с няколко лица. Съзнаваме и почитаме специалността на медицинските сестри, само че те не съставляват цялото съсловие, съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е.

„ Трябва да се съобразим с ползите на всички. На този стадий не сме подготвени да подпишем такова съглашение, което би дестабилизирало опазването на здравето “, безапелационна бе тя.

„ Не слагаме под въпрос правото на митинг на никой. Не бива формата на митинг да провокира ужас. Политиката би трябвало да търси баланс сред другите “, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев  Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместител.

Ананиев за екшъна с медсестрите: Провокация против държавността

„ И все още се опитваме да намерим решение. Решение по какъв начин да се унищожи една система, няма по какъв начин да подпишем. Продължаваме да сме отворени за разговор и то във форми, в които диалог е вероятен “, посочи той.

Дончев се обърна към политиците, които се пробват да овладеят страната. „ Пазете страната, тъй като друга нямаме, институциите и законите. Да се опиташ да се ползваш от страдащи хора е грях от християнска позиция “.

„ НСО са подхванали по-толерантен и щадящ метод. Има формат, в който тече обществен разговор. Не сме в положение да влезем в самостоятелен разговор с който и да е “, сподели още вицепремиерът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР