Днес в 11:01 минути наше време американската ракета носител Antares

...
Днес в 11:01 минути наше време американската ракета носител Antares
Коментари Харесай

Втори товарен космически кораб за МКС

Днес в 11:01 минути наше време американската ракета притежател Antares с товарния галактически транспортен съд Cygnus NG-10 бе сполучливо изстреляна от американския космодрум на остров Уолопс . Това е вторият товарен галактически транспортен съд, който за по-малко от едно денонощие се насочи към Международната Космическа Станция. Вчера вечерта от космодрума Байконур сполучливо бе изведен в космоса съветския товарен галактически транспортен съд Прогресс МС-10.

Изстрелването на Antares бе показано в действително време в формалния уеб страница на NASA.



Корабът носи името Джон Йънг, в чест на умрелият през месец януари астронавт Джон Йънг, посетил Луната и летял с галактическите кораби Джемини, Аполо и галактическите совалки. Корабът Джон Йънг носи на борда към 3,3 тона потребен товар, включващ муниции и съоръжение за екипажа, както и три наносателита. Скачването с МКС е планувано за понеделник, 19 ноември, един ден след скачването на съветския Прогресс.

Космическият транспортен съд Cygnus е основан в границите на програмата NASA Commercial Orbital Transportation Services. Основната част на тази стратегия е прехвърлянето към частните компании дилемите по доставките на потребен товар на Международната Космическа Станция, с цел да може Агенцията да се концентрира върху създаването на кораба Орион и ракетата SLS.

Компаниите SpaceX и Orbital Sciences Corporation (по-късно преименувана в Northrop Grumman) сътвориха два галактически кораба – Dragon и Cygnus. Тези кораби от 2012 година правят полети до МКС. Днешното изстрелване е 11-тото в историята на Cygnus.

Джон Йънг ще достави в МКС 1,1 тона артикули за екипажа, един звук научно съоръжение, 942 кг аварийни съставни елементи и компютърна техника и 31 кг съоръжение за излизане в космоса. Американският галактически транспортен съд би трябвало да остане на МКС доникъде на месец февруари 2019 година. След това ще бъде претрупан с отпадъците на Станцията и ще изгори в атмосферата на Земята. Но преди този момент ще се издигне в орбита с височина 500 километра – със 100 километра над орбитата на МКС, където от него ще се отделят два наносателита. Единият, MYSat 1 със 1U общоприет размер, основан от института за просвета и технологии на Мадагаскар. С помощта на този спътник ще бъде тествана работата на специфична литиевойонна клетка и на нова камера. Вторият спътник се назовава CHEFSat 2 и е основан от военноморската лаборатория на Съединени американски щати. Той ще се употребява за инспекция работоспособността на някои налични комерсиални технологии за продан на данни, само че в космоса.

При идващия етап, Cygnus ще намали своята орбита до 325 километра, където от него ще се отдели още един спътник. Това е KickSat 2, създаден в Станфордския университет с поддръжката на NASA. Този спътник носи 100 спрайта – електронни платки с размер 3,5 сантиметра съдържащи процесори, зареждане, датчици и средства за връзка. Задачата на този план е да се реши опцията за още по-голяма миниатюризация на информационните спътници. KickSat 2 извежда спрайтовете на ниска орбита, където те ще могат да останат единствено към две седмици и няма да основават закани за другите спътници.

През лятото на 2017 година SpaceX за първи път в историята върна на Земята два пъти летелият до МКС галактически транспортен съд Dragon, който аналогично на Cygnus се употребява за доставките на потребен товар до Международната Космическа Станция в границите на програмата Commercial Resupply Services.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР