Днес, в 09.00 ч., продължават дебатите по искане на четирима

...
Днес, в 09.00 ч., продължават дебатите по искане на четирима
Коментари Харесай

Продължават дебатите във ВСС за освобождаването на Гешев

Днес, в 09.00 ч., не престават дебатите по искане на четирима членове на прокурорската гилдия във висшия правосъден съвет за предварително премахване от поста на основния прокурор Иван Гешев.

Ще бъде изслушана заместник-главния прокурор Даниела Машева.

Заседанието на Висшия правосъден съвет стартира в 9 часа, тъй като в ранния следобяд Иван Гешев би трябвало да отпътува за Страсбург, където има планувани срещи в Европейския парламент. Най - евентуално гласуването ще бъде в четвъртък. Според влезлите в действие промени в Наказателно - процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, за освобождението му към този момент са нужни по-малко гласове - 13.

Миналият четвъртък правосъдните кадровици заседаваха повече от 14 часа. С разпит на очевидци те изясняваха прочувственото положение на Гешев в дните към конференцията, на която, говорейки за народните представители, той употребява израза „ политически отпадък “. Заради този израз е и настояването за предварителното му освобождение. По време на дебатите тогава няколко пъти основният прокурор възрази против бързото развиване на процедурата и заподозря в това напън извън.

" Това към този момент стартира да прилична на нещо, което няма да кажа, че е " изключително ", само че няма да кажа и други термини. Грозно почва да наподобява. Аз в график за моето премахване няма да вземам участие. Ако има подобен график, някой да ми каже по кое време е последната дата? ", уточни в четвъртък Иван Гешев.

От своя страна членовете на Прокурорската гилдия Гергана Мутафова и Огнян Дамянов показаха:

" Непрекъснато бяхме упреквани в това, че е проведено гласуването по кое време би трябвало да стане, че има предписание, по кое време би трябвало да стане отстраняването на основния прокурор, че е ясно какъв ще бъде резултатът ".

" Хем желаеме да установим обективната истина, хем приказваме за график. Истината е, че предлагането касае две фрази, казани в точния момент ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР