Днес управителят на централната банка в Гърция Янис Стурнарас ще

...
Днес управителят на централната банка в Гърция Янис Стурнарас ще
Коментари Харесай

Предвижда се 2,2% растеж на БВП на Гърция за тази година

Днес шефът на централната банка в Гърция Янис Стурнарас ще показа отчет в гръцкия парламент за паричната политика на страната с прогноза за 2,2 % напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) през тази година, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки АНА-МПА.

По информация на организацията в отчета на Централната банка се планува Брутният вътрешен продукт на Гърция да нарасне с сред 2,7 и 3 % през 2024 година, като това ще се случи благодарение на средствата от Фонда за възобновяване и главния стратегически проект за развиване на Гърция (ЕСПА). 

По въпросите на фискалната политика банката счита, че би трябвало да се продължи стремежът към реализиране на първоначални остатъци през идващите години, като по този метод се способства за забавянето на обществения дълг, който през 2022 година е 171,3 % от Брутният вътрешен продукт и остава най-високият в Европейски Съюз. В региона на промените се предлага да се продължат напъните за възстановяване на конкурентоспособността на гръцката стопанска система. 

В отчета се акцентира и забележителното усъвършенстване в резултатите на банките, само че се отбелязва, че би трябвало да продължат напъните за по-нататъшно понижаване на неприятните заеми, защото този индикатор, който в края на 2022 година възлиза на 8 %, остава доста по-висок в съпоставяне със междинния за Европейски Съюз от 1,8 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР