Днес учениците от СУ „Иван Вазов“ във Вършец се учиха

...
Днес учениците от СУ „Иван Вазов“ във Вършец се учиха
Коментари Харесай

Деца от СУ „Иван Вазов“ във Вършец се учиха на здравословно хранене /снимки/

Днес учениците от СУ „ Иван Вазов “ във Вършец се учиха на здравословен метод на живот. Децата и учителите трансфораха Европейския ден за здравословната храна и готвене в същински празник. Те създадоха табла, презентации и брошури, свързани със здравословния метод на живот, научиха хигиеничните правила при хранене и смисъла на цветовете на плодовете и зеленчуците. Бяха извършени и полемики по тематиките „ За и срещу веганството “, „ Хранителни нарушавания – от затлъстяване до анорексия “, както и проучване на лечебните свойства на билките.
Предизвикателството да бъдат стимулирани учениците, както и да привлекат съидейници, се трансформира в конкуренция и развлечение за всички, оказа помощ на подрастващите да се оправят с част от проблемите на нашето съвремие и предизвика у тях интерес и предпочитание да не престават да работят по тематиката. Инициативата срещна поддръжка и от страна на родителската общественост с представител Наталия Бърборска – одобрен ресторантьор и кулинар, която показва на децата, че здравословното хранене може да бъде и занимателно и ги зарадва със свои специалитети.
Подходът „ учебно заведение, утвърждаващо здраве “ става идея, приета и призната в цяла Европа и Централна Азия, като реализирането на действия на районно и локално равнище в учебните заведения прогресивно нараства. Здравите деца имат по-голям потенциал за образование, грижат се за себе си и за другите, вземат верни решения и поемат надзор върху събитията на живота.
На 8 ноември 2007 година Комисарят по опазването на здравето на Европейски Съюз Маркос Киприану дава старт на самодейността „ Европейски ден за здравословна храна и готвене “, която цели да насърчи здравословното хранене при децата, като значима стъпка в битката против все по-широкото разпространяване на затлъстяването измежду подрастващите и да провокира интереса им към уравновесен хранителен режим.
От тази образователна година СУ „ Иван Вазов “ е част от пилотен план на Национален център за публично здраве и разбори „ Училища за здраве в Европа “, в който са включени представители на 43 европейски страни. Акцентът на дейностите е здравословно хранене и систематични занимания със спорт. Голяма част от навиците, свързани с метода на живот, се построяват в детска възраст. Поради това децата, които са научени вярно да сортират хранителния си режим и да спортуват всекидневно, е по-вероятно да водят здравословен живот като възрастни.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР