Днес участвах в ежегодното отбелязване на Деня на тракийското дете

...
Днес участвах в ежегодното отбелязване на Деня на тракийското дете
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин за Деня на тракийското дете: Нека живеем в мир и да отстояваме свободата си

" Днес участвах в годишното отбелязване на Деня на тракийското дете на Илиева равнища. Тъжният мотив за събитието е избиването на над 200 деца от турския башибозук на това място през 1913 година "

Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин и добави. По-рано денем той сложи цветя на паметника на Капитан Петко челник в с. Плевун, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

" Дълга е историята на българския народ. Дълга история, в която множеството страници са написани не с мастило, а с кръв. С кръвта на нашите славни революционери и воини по бойните полета, само че и с кръвта на почтени дами и деца, чиито единствен грях е, че са българи и православни християни. Събития като днешното ни напомнят един от най-тъжните интервали в новата ни история – когато за повторно след Освобождението през 1878 година българите допират националния блян за обединяване на народа в една страна, само че фантазиите още веднъж са посечени – и в директен, и в метафоричен смисъл. И като че ли схванала, че българският дух не може да бъде грохнал, че стремежът към независимост, самостоятелност и заслужен живот е вплетен в гените на българина, османската власт стига до най-тежките закононарушения, осъществявани от индивида – етническо пречистване на стотици хиляди българи от поробената тракийска земя и всеобщо изтребване на десетки хиляди тракийци. В опит да заличи даже загатна за тези събития, башибозукът протяга ръка и на децата – чак до пеленачетата ", сподели Вигенин.

" Но ние не забравяме! Тук всяка година България си напомня кървавата рана, нанесена в мрачната есен на 1913 година и претърпява още веднъж болката от нея. Днес, със сълзи на очи, само че имам вяра и със стиснати юмруци, насочваме молитва за душите на тези над 200 деца, които остават вечно тук, на Илиева поляна, които по този начин и не стигат до рамките на свободна България. Днес е мотив още веднъж да си напомним, че стотици хиляди фамилии на тракийци към момента чакат правдивост. Че турската страна, правоприемник на разпадналата се Османска империя, не желае да поеме отговорност и да обезщети прокудените и разорени бежанци. Че България, която ги приюти, продължава да бъде дебитор на тях и на техните наследници. Наша обща отговорност е тази правдивост да бъде въздадена. Но дано през днешния ден, изключително на фона на събитията към нас, да си пожелаем едно: Никога повече да няма война на нашата земя! Нека нашите деца живеят в мир! Нека отстояваме живота и свободата си! Поклон ", обърна се Вигенин към събралите се на Илиева равнища хора от цялата страна.

По-рано той разяснява и подпалването на българския културен дом " Иван Михайлов " в Битоля.

" Опитът да се опожари помещението на българския културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля тъкмо по време на визитата на българския външен министър Генчовска в Северна Македония е обезверена провокация против напъните да се търсят цивилизовани решения по противоречивите въпроси сред двете страни. Този вандалски акт, зад който прозират политически цели, беше наказан изрично от страна на македонските управляващи, в това число президент, министър председател и външен министър, което е значим знак към България. И от нас, и от съседите ни зависи дали ще позволим екстремистите да реализират задачата си за цялостен блокаж в връзките ни или ще съумеем да се придържаме към положителен дневен ред, който може да ни върне на полето на взаимното почитание, добросъседството и съдействието,” написа във Facebook Кристиан Вигенин.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР