Днес Турция отива пред урните, за да избере новия президент

...
Днес Турция отива пред урните, за да избере новия президент
Коментари Харесай

Турция си избира президент и парламент

Днес Турция отива пред урните, с цел да избере новия президент и състава на 27-я парламент на страната. След вота в действие ще влязат гласуваните на референдума през предходната година промени в Конституцията.
Право на глас в страната имат над 56 милиона турски жители, които ще гласоподават допълнително от 180 000 изборни секции. Около 1,5 милиона младежи ще гласоподават за пръв път на тези избори, заяви кореспондентът на националното радио.

Гласуването за турските жители в чужбина към този момент приключи, като правото си на избор упражниха към 1,4 милиона души от над 3 милиона турци зад граница.

Според новата система президентът ще има петгодишен мандат с опция за преизбиране. Правомощията му ще бъдат доста разширени и той ще бъде глава и на изпълнителната власт. Отпада премиерската служба. Министрите ще бъдат назначавани от президента и ще дават отговор пред него, а не пред Меджлиса.

Ако никой от претендентите за президент през днешния ден не получи над 50% от действителните гласове, на 8 юли ще се организира втори тур. Най-високата позиция в страната си оспорват шестима кандидати.

С измененията на конституцията от април 2017 година депутатският мандат беше продължен от 4 на 5 години, а броят на депутатите беше повишен от 550 на 600. Право да бъдат избирани за народни представители получиха всички пълнолетни, а не както до момента - единствено тези над 25 години.

8 партии се борят за влизане в Народното събрание. Сред тях са 3 независими обединения и 2 обединения - съюзът на ръководещата Партия на справедливостта и развиването с крайните националисти и опозиционният алианс на Народнорепубликанската, Добрата и Партията на щастието.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР