Днес църквата почита св. великомъченица Неделя или Кириакия - една

...
Днес църквата почита св. великомъченица Неделя или Кириакия - една
Коментари Харесай

Църквата почита св. Неделя

Днес църквата уважава св. великомъченица Неделя или Кириакия - една от най-тачените от българите светици .

Мощите ѝ са пренесени в престолнината Търново по време на царуването на Асеневци (12 - 13 в.).

Патриарх Евтимий написва в нейна чест " Похвала на светата великомъченица Неделя ".

Св. Неделя е родена в Мала Азия като дълго чакано дете, пристигнало в отговор на молитвите на родителите ѝ Доротей и Евсевия. Още в ранно детство е възпитана в Христовите истини.

Съвсем млада взема решение да посвети живота си на Бог а. Това е при ръководството на император Диоклетиан - време на гонения и жестока кавга с християните. Те са преследвани, затваряни в тъмници, заточавани, принудително карани да се отрекат от вярата си. Неделя е хвърлена в тюрма и подложена на мъчения, а родителите и са заточени в град Милетин. Чудното излекуване на раните ѝ, както и нейният отвод да се поклони на езическите идоли карат управляващите да я осъдят на гибел.

На лобното си място след молитва Неделя предава духа си на Бога , преди да бъде изпълнена присъдата - на 7 юли 289 година Тогава тя е единствено на 22 години

Както написа Патриарх Евтимий, " умирайки в малко време, тя извърши години дълги, тъй като душата ѝ Господна беше задоволена, непорочност - предостатъчно огромна, подвизите задоволителни... " (Уикипедия)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР