Днес Църквата почита паметта на Свети Фанурий и Свети Пимен

...
Днес Църквата почита паметта на Свети Фанурий и Свети Пимен
Коментари Харесай

Почитаме светецът, покровителствал брака

Днес Църквата уважава паметта на Свети Фанурий и Свети Пимен Велики.
За живота на Свети Фанурий се знае малко. Той е прочут с обичая да се прави погача или тортата, когато се насочат молебствия към него за това, от което се нуждаем. Който пристъпва с огромна религия, скоро получава нужното. Пита се прави 9 пъти в годината и се раздава единствено на небогати хора. А откакто се получи помощта, се прави за светеца огромна пита персонално, със личните си ръце и би трябвало да се раздаде отново на бедните за признателност към светеца. Питите могат да се подготвят всеки ден, с изключение на в неделя. Свети Фанурий е оказал помощ на доста младежи да срещнат най-подходящия сътрудник в живота.
Негова чудотворна икона се намира в Обрадовски манастир "Свети Мина " край София.
Свети Пимен се родил в Египет към 340 година Още от млади години той отишъл да се подвизава в пустинята с двамата си братя.
Искреността на Пименовото отказване от света била по този начин безгранична, че той се отказал даже от рандеву с майка си, когато тя пристигнала да навести децата си в дребния манастир. Само по мощното гледище на братята Пимен пристигнал до вратата, зад която стояла майка му, и й споделил: “Мамо, какво повече предпочиташ: да ни видиш тук на земята или там – във вечността?
“Щом безусловно ще ви видя там – дала отговор положителната и благочестива майка - то не искам да ви видя тук.” И утешена с тая вяра, тя си отпътувала от пустинята, без да прави към този момент опити да види децата си и да ги отвлича от подвига на определения от тях живот.
По-късно преподобни Пимен също по този начин отказал да одобри и шефа на египетската област, който бил чул доста за подвижничеството му и поискал да го посети. Преподобният отказал да го одобри, тъй като считал, че в случай че висши всемирски лица, стартират да го посещават, то мнозина и от елементарния народ ще нарушават неговото уединение и тогава той ще се подложи на заплаха да изгуби смирението и да падне в горделивост.
Преподобни Пимен се славел със строгия си живот и имал доста възпитаници, които наставлявал с огромна мъдрост. “Един брат, който живее дружно с други братя – казвал той, - би трябвало да бъде като каменен истукан: оскърбяван – да не се сърди, прославян – да не се превъзнася.”
“Злобата в никакъв случай не изгонва завист, само че в случай че някой ти стори зло, ти му направи положително, и твоето положително ще победи неговата завист!”
Преподобни Пимен умрял към 450 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР