Днес църквата почита паметта на Свети апостол и дякон Филип

...
Днес църквата почита паметта на Свети апостол и дякон Филип
Коментари Харесай

Голям празник! Черпят три хубави имена

Днес църквата уважава паметта на Свети деятел и дякон Филип и на Преподобния Теофан Начертаний, свещеник Никейски.

Свети деятел Филип се родил в Кесария Палестинска. Избран за дякон, той старателно изпълнявал отговорностите си. Юдеите, като видели, че броят на вярващите от ден на ден се усилва, почнали да преследват Божията черква.

Мнозина вярващи напуснали Йерусалим и се пръснали по разнообразни направления. В градовете и селата, където се пръснали, те старателно проповядвали словото Божие. Дякон Филип, като оставил Йерусалим, пристигнал в Самария, където старателно проповядвал богатствата новина за Христос. Народът с наслада го слушал и се удивлявал на чудесата, които той вършел. Филип изгонвал нечисти духове и изцерявал заболели.

Много хора повярвали в проповедта му. В Самария имало един човек на име Симон, прочут като вълшебник. Той също приел свето кръщение от Филип. От Кесария Филип пристигнал в лидийския град Тралия. Тук служил на Църквата като свещеник тралийски. Обърнал мнозина към Христа. Вършил и тук огромни чудеса. Починал в дълбока напреднала възраст, обичан от цялото си многочислено паство.

Преподония Теофан Начертани живял във втората половина на осмия и първата половина на деветия век. Родината му е Палестина.

Теофан и по-големият му брат Теодор, паметта на който се чества на 27 декември, били монаси в палестинския манастирът “Свети Сава”. И двамата са наречени “начертани”, тъй като по заповед на византийския император Теофил по лицата им били начертани посредством нагорещени игли “позорни стихове”, които в действителност ги представяли като славни поборници и бранители на иконопочитанието.

През време на иконоборството в продължение на 25 години, Теофан бил ревнив бранител и изповедник на Православието. Такъв бранител и изповедник бил и брат му Теодор. И двамата били подложени на най-жестоки изтезания.

Теофан Начертани претърпял окови, апетит, изгнание. Неговият брат и съмишленик Теодор починал в изгнание. Теофан доживял до времето, когато било прекъснато иконоборството. Бил определен и подложен от цариградския патриарх свети Методий и Никейския митрополит. Починал в 847 година, една година след гибелта на Свети Методий Цариградски.

Имен ден имат Теофан, Теофана, Филип (или на 14 ноември)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР