Днес църквата отбелязва Свети Четиридесет мъченици. Тя определя този ден

...
Днес църквата отбелязва Свети Четиридесет мъченици. Тя определя този ден
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на Свети Четиридесет мъченици


Днес църквата отбелязва Свети Четиридесет мъченици. Тя дефинира този ден като празник на четиридесетте бойци от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята религия по време на преследванията на християните от император Ликиний /IV в./

С този ден е обвързвано националното поверие, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава от дупките си излизат всички буболечки, змии, гущери. Особено място измежду обичаите на празника заема обредното преследване на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички дейности в този ритуал - пали се огън, който се прескача, удря се по стоманени предмети и се назовава: " Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача ". На този ден не би трябвало да се провлича конец, с цел да не се въдят дълги змии и не се загатва името на влечугите. Който убие змия, би трябвало да сложи главата й в босилек, с цел да стане лечителен.

В Западна България и в Плевенско се подготвят по 40 обредни хляба младенци, които се раздават за предотвратяване от шарка. На други места раздават 40 на брой питки или кравайчета за здраве. В западните елементи на страната денят се тачи и за здраве на воловете. Има вярване, че волът е наобиколен с 40 пояса, в които е неговата мощ. На този ден той ги смъква и по тази причина не трябва да се впряга.

На празника достигналите брачна възраст девойки излизат отвън село преди да изгрее слънцето. В Северозападна България те палят огън и в обредно безмълвие посрещат настъпването на деня. По посоката на първия пропял петел гадаят къде ще бъдат най-хубавите посеви през годината. В Хасковско момите, които ще лазаруват, с песни обикалят полето, след което отиват при воденица. Стопанката ги посреща с пита със сребърна пара в нея. Тя разчупва питата и на която мома се падне парата, тя ще бъде лидерка на лазарките. Обичаят приключва с хоро на реката, където идват и ергените.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР