Днес три забележителни жени се съревновават за кметското място в

...
Днес три забележителни жени се съревновават за кметското място в
Коментари Харесай

Въпреки епидемията в Париж избират кмет

Днес три забележителни дами се съревновават за кметското място в Париж в границите на локалните избори във Франция.

Фаворитът за кметското място е щерка на емигрирали републиканци от Испания, която съумя да стане кмет на един от най-великите градове в Европа.

Основната й съперничка, едно от 11-те деца на служащ преселник от Мароко, е израснала в работен квартал в недодялан град и се издига до министър на правораздаването.

А на третото място е уважавана хематоложка, станала след това здравен админ, а след това и здравен министър.

Действащият кмет на френската столица, 60-годишната Ан Идалго, се надява да успее да завоюва нов един мандат макар цялостното проваляне, което нейната Френска социалистическа партия претърпя от президента центрист Еманюел Макрон на три поредни национални избора и едни европейски след 2017 година.

Тя обаче среща ненадейно мощен противник в лицето на 54-годишната Рашида Дати, някогашен правосъден министър при президента реакционер Никола Саркози, която съумя да вдъхне нова вяра на парижката десница, откакто и тя пострада от възхода на Макрон.

Бившият здравен министър на Макрон, 57-годишната Аниес Бюзен, се включи в конкуренцията със забавяне. Тя пое щафетата в средата на февруари, откакто първичният претендент на центристите се отдръпна от съревнованието на фона на чудноват скандал, включващ запис със полово наличие, студентка по право и живеещ в заточение съветски художник, прочут с това, че при протестен пърформанс на Червения площад си закова скротума за земята.

Според преобладаващата част от последните социологически изследвания Идалго и Дати са с равни проценти, вариращи сред 23 и 25 на 100, а Бюзен има сред 17 и 20 %.

Въпреки социологическите изследвания обаче комплицираната изборна система в два тура въз основа на обособени листи в 17-те региона на Париж прави изхода от изборите мъчно предвидим.

Първият тур през днешния ден едва ли ще даде дефинитивна победа на някои от претендентите, което от своя страна може да докара до пазарлъци и обединения за втория тур другата седмица.

Към обяд изборната интензивност на локалните избори е била 18,38 %, заяви ТАСС, базирайки се на данни на вътрешното министерство. Активността към този момент не е доста по-ниска от предходните избори през 2014 година, когато към обяд тя е била към 23 на 100. Най-висока е към този момент интензивността в департамент Горна Корсика, където до обяд са дали своят вот 34,5 % от гласоподавателите, а най-ниска е била в Париж и околните градове - 12,6 на 100.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през днешния ден, че държавното управление не е имало различен избор, с изключение на да наложи по-строги ограничения за справяне с ковид. Франция обаче по думите му ще преодолее тази рецесия, в случай че работи отговорно, съобщи Ройтерс.

"Аз съм гарантът за здравето на нашите жители и за демократичния живот в нашата страна ", сподели Макрон в отбрана на решението си да разреши производство през днешния ден на локални избори. "Ще превъзмогнем тази рецесия, като бъдем виновни всички дружно и един към различен ", сподели той, откакто пусна своята бюлетина в Северна Франция.

Макрон добави, че решението да бъдат затворени магазините и заведенията за хранене, е било належащо, тъй като прекомерно доста хора не са се отнасяли задоволително съществено към препоръките по какъв начин да се защищават от ковид.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР