Днес тези, които обичат златното питие, наречено бира, празнуват, защото

...
Днес тези, които обичат златното питие, наречено бира, празнуват, защото
Коментари Харесай

Международен ден на бирата

Днес тези, които обичат златното пиво, наречено бира, честват, тъй като на 5 август е Международен ден на бирата. Денят се отбелязва от от 2007г насам. С всяка минала година феновете на пенливата течност провеждат от ден на ден събития, с които да отпразнуват този ден. Светът рядко се сплотява към нещо, само че пиенето на златната бира е едно от нещата, за които човек потвърдено прави откачени лудории, с цел да се докопа до следващата бутилка бира.

Официалният празник на всички, които обичат бирата е 5-ти август, когато е и интернационалният ден на бирата. На тази дата по целия свят ще се състоят стотици дребни и огромни бирени празненства и всички да се насладят и оценят тази пенлива и по този начин разхлаждаща в жегата напитка!

Международният ден на бирата се празнува на 5-ти август от 2008 година, като единствено две години по-късно към този момент има 102 празненства, отдадени на питието. Основан е през 2007 от Джеси Авшаломов, Еван Хамилтън, Аарон Араки, Ричард Хернандез, Тейлър Бъртън и Риланд Хейл. Целта е светът да чества дружно в името на бирата. Празникът влиза в топ 6 на най-търсените в Гугъл.

Избран е месец август, поради топлото си и уместно време. Тя може да ни донесе хладина, може да достави организма с нужните соли и витамини. През лятото най-продавана е светлата бира, а през зимата - тъмната. Пивото е естествен артикул. 92 % от наличието й е вода, при производството й се употребява още малц, хмел и етилов алкохол. Напълно неправилно е да се счита, че съдържа и алкохол.

Бирата, известна и като питие, е третата по популярност напитка след водата и чая. Тя се слави още като най-консумираното и най-древното алкохолно пиво.

Сведения за нейното произвеждане и консумация има в писмени документи от 9-о хилядолетие прочие Хр., открити в Древен Египет и Месопотамия, а химически разбор на находки от Годин тепе в Иран потвърждава използването на тази напитка от средата на 4-о хилядолетие прочие Хр.

Правенето на бира в подобен ранен исторически стадий не би трябвало да ни учудва, нито пък нейното разпространяване, тъй като тя се прави от ферментация на нишесте, получавано от зърнени култури, каквито се отглеждат на всички места по света.

За първи път у нас не се регистрира спад в потреблението. Най-много бира у нас е изпита през 2007 и 2008 година - към 74 литра на глава от популацията, а през предходната това количество е 67 литра. България може да не е в формалния лист на празнуващите, само че това не ни пречи да спретнем едно малко празненство с другари на 5-ти август и да знаем, че това е поради интернационалния ден на бирата!

Ода за Бирата

Налейте ми чаша пенлива

от питие остаряло, загорско,

и капка недейте разлива

благоухание живо и морско.

Полека халби пълнете,

доливайте щом попривърши,

гордо снага изправете

и дръжте до момента в който се скърши.

Кехлибар разтопен и във чаша

с пяна на перести талази,

продайте и къщата ваша

па пийте до момента в който се стъмни.

Рапсодия в мажор и с картофки,

а край морето пенливо - и с цаца,

принцеса със хмелни пантофки

е всяка претъпкана каса...

На цвят, като залез магически,

възпята във толкова молебствия,

дано чепа да мушна обемен

пък да пия додето залитна.

/moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР