Днес тържествено бе открит паметен знак на загиналите в наводнението

...
Днес тържествено бе открит паметен знак на загиналите в наводнението
Коментари Харесай

Откриха паметник в памет на загиналите от наводнението във Враца /снимки/

Днес тържествено бе открит незабравим знак на починалите в наводнението на 1-ви май 1966 година. Паметникът се намира в региона на Червения площад в града под Околчица, а за инициативния комитет „ Памет за Враца “, той е спомен за предишното и памет за бъдещето. Паметният знак е сбъднат по концепция и план на инициативния комитет със съдействието на общината и с помощта на дарителството на разнообразни жители, държавни и публични организации, компании.
На тържествената гала участваха редица общественици и поданици на Враца, измежду които бе и шефът на врачанския затвор Ангел Кабатлийски. На събитието участваха и посетители от Франция.
По време на тържеството стана ясно, че паметният знак е издялан от камък от водите на река Лева. Камък, който в трагичния 1-ви май 1966 година, е влачен в коритото на реката от невижданата буря, лишила десетки човешки животи единствено за момент. Цялата активност по изваждането на скалния блок с тегло 9.5 тона от река Лева, е осъществена благодарение на служащи от врачанския затвор, а превозването до мястото на култивиране и до мястото на слагане, както и сложната интервенция по монтажа, е осъществена от инж. Калин Найденов и негов сътрудник.
Скулптор на паметния знак е Цено Ценов, а изработването е било поверено на каменоделеца Богомил Атанасов.
Присъстващите на церемонията си спомниха за трагичната дата, на която след злокобно комбиниране от нeколкодневни проливни дъждове и човешки неточности, се къса стената на утайника към флотационната фабрика на рудник „ Мир”. Огромната и тежка маса от боклуци при преправянето на оловно-цинковата руда минала през село Згориград и Враца. Отровната сива буря унищожила всичко по река Лева и отвън крайбрежията ѝ. Тогава починали доста почтени хора, а разрушенията били големи.
Съвременниците на нещастното събитие помнят грозната и неизличима от съзнанието картина дружно с неизброимите черни забрадки и неизплаканите сълзи.
„ За тези години природата доколкото можа излекува раните си. Хората и в този момент остават с тъгата си, само че тогава се захванаха крепко и с скъпата помощ на Трудови войски разчистиха пътищата и разрушенията, укрепиха крайбрежията на реката. Сега поречието на Лева стана по-красиво и привлекателно място за отмора и туризъм.
Паметният знак за трагичното събитие на 1-ви май 1966 година е публичният реверанс и тъгата за почтените жертви от град Враца и село Згориград. Тази тъжна част от нашата история - с доста жертви, опустошения и посягане върху Природата, е и безконечна поука “, показа проф. дгн Ангел Кунов от инициативния комитет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР