Днес световното население достигна 8 млрд. души, показват последните данни

...
Днес световното население достигна 8 млрд. души, показват последните данни
Коментари Харесай

Повече и по-стари: Световното население достигна 8 млрд. души

Днес международното население доближи 8 милиарда души, демонстрират последните данни на данни на Организация на обединените нации. Този растеж обаче върви ръка за ръка със застаряване на популацията и невиждан скок в броя на пенсионерите, написа в..

Очакванията са границата от 9 милиарда да бъде премината след 15 години, а тази от 10 милиарда чак през 2080-те. Малко по-късно ще бъде доближат пик от 10,4 милиарда души, след което международното население ще спадне.

Коефициентът на раждаемост в международен мащаб е намалял повече от на половина спрямо 50-те години на предишния век до 2,3 раждания на жена. С намаляването на смъртността се чака броят на хората на възраст 65 и повече години да нарасне от 783 млн. през 2022 година до 1 милиарда до 2030 година и да доближи 1,4 милиарда до 2043 година, демонстрират данните на Организация на обединените нации.

Това нарастване от 623 млн. за 20 години е сравнимо с растежа на пенсионерите с 651 млн. в границите на 7-те десетилетия, които са били нужни за достигането на сегашния им брой.

В същото време броят на хората под 15-годишна възраст е достигнал своя връх  от 2 милиарда през предходната година, до момента в който делът на хората на възраст от 15 до 64 години, които обичайно се смятат за трудоспособни, понижава.

„ Идните десетилетия ще бъдат белязани от бързо повишаване на броя на по-възрастните хора, защото огромните кохорти, родени в средата на предишния век, остаряват. “ сподели Сара Хертог, чиновник по въпросите на популацията на Организация на обединените нации.

Глобалната медианна възраст се е нараснала с към осем години до 30 от 1950 година насам и се чака да нарасне до 36 до 2050 година, като в Източна Азия и Южна Европа ще прескочи прага от 50 години, демонстрират данните на Организация на обединените нации.

Застаряването е огромно предизвикателство за обществата и стопанските системи, защото в допълнение натоварва фискалните доходи и разноските за опазване на здравето. Броят на хората на възраст 80 години набъбна до над 150 милиона тази година, което съставлява удвояване спрямо интервала преди 20 години. В отговор на това доста страни започнаха да усилват възрастта за пенсиониране.

Без по-нататъшни политически дейности – от поддръжка за грижи за деца до обезпечаване на здравни грижи, намаляващият дял на популацията в трудоспособна възраст в развитите стопански системи се „ чака да понижи растежа и стандарта на живот “, сподели Шрути Сингх, икономист в Centre for Opportunity of Equality на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Около 30% от популацията на Япония е на възраст 65 и повече години, до момента в който в Европа съотношението е 20% - двойно повече от междинното за света и най-високото от всеки континент. За Европа и Северна Америка, сподели Сара Хертог от Организация на обединените нации, цялото бъдещо повишаване на популацията до 2050 година евентуално ще се случи измежду по-възрастните хора.

Въпреки че като цяло са към момента по-млади, разрастващите се страни в Латинска Америка и Азия в този момент застаряват по-бързо от развитите.

Най-голямото нарастване на броя на хората на възраст над 65 години по света от в този момент до 2050 година се планува за Източна и Югоизточна Азия, което съставлява повече от една трета от световното нарастване, съгласно Организация на обединените нации.

За Латинска Америка и Карибите делът на популацията на 65 и повече години може да се удвои от 9% през 2022 година на 19% през 2050 година

Някои специалисти обаче споделиха, че опасенията по отношение на стареенето са пресилени, частично заради остаряла формулировка за това кои хора се смятат за възрастни

„ Повечето хора на 60-годишна възраст, които са образовани, са доста способни да допринесат за модерните стопански системи “, сподели Сара Харпър, професор по геронтология в Оксфордския университет.

В реалност коефициентът на смъртност — броят на смъртните случаи във възрастова група на 1000 души от популацията в същата възрастова група, на хората на възраст от 65 до 69 години през 1950 година е бил по-висок от тези на възраст от 75 до 79 години през днешния ден, сочат данните на Организация на обединените нации.

Според данни на Световната здравна организация хората по света живеят по-здравословен живот за по-дълго време. Все по-голям дял от по-възрастните хора работят, макар че равнищата на претовареност в множеството страни към момента понижават доста, когато хората минават границата от 60 години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР