Днес Световната здравна организация (СЗО) открива първата в историята виртуална

...
Днес Световната здравна организация (СЗО) открива първата в историята виртуална
Коментари Харесай

Ключова двудневна среща на Световната здравна асамблея в борбата с Covid-19

Днес Световната здравна организация (СЗО) открива първата в историята виртуална асамблея на фона на опасения, че американско-китайското напрежение може да попречи за предприемане на твърди дейности в битката с ковид, осведоми Агенция Франс Прес.

Световната здравна асамблея, която е съкратена от нормално три седмици до единствено два дни, понеделник и вторник, се чака да се концентрира единствено върху Covid-19, който единствено за няколко месеца лиши живота на повече от 310 000 души и болести близо 4,7 милиона души.

Редица държавни глави, държавни ръководители, здравни министри и други представители ще вземат участие на срещата, която ще стартира през днешния ден по обяд.

Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи в петък, че събитието ще бъде " едно от най-важните от основаването на организацията през 1948 година ". Но шансът за реализиране на съглашение за световни ограничения в битката с рецесията може да бъде застрашен от непрекъснато влошаващите се връзки сред двете най-големи стопански системи в света.

Миналата седмица Доналд Тръмп заплаши да прекъсне връзките си с Китай, откъдето потегли епидемията в края на предходната година, поради ролята на азиатската страна в разпространяването на Covid-19. Американският водач неведнъж насочва обвинявания, без да даде доказателства, че вирусът е излязъл от китайска лаборатория. Той също спря парите за СЗО.

Въпреки напрежението страните се надяват да реализират консенсус и да одобряват резолюция, която приканва за общ отговор в битката с ковид. Проекторезолюцията, импортирана от Европейския съюз, приканва за " безпристрастна, самостоятелна и всеобхватна оценка " на интернационалния отговор против ковид. Консултациите към текста завършиха предходната седмица след " тежки " договаряния. Постигнато е авансово съглашение за пробутване на резолюцията, която също приканва за еднакъв достъп до проби, здравно съоръжение, евентуални медикаменти и допустима бъдеща ваксина.

Източник от Европейски Съюз приветства проекторезолюцията като " амбициозна " и акцентира, че в случай че в действителност бъде призната с консенсус, както се чака, за първи път световен конгрес ще реализира единомислеща поддръжка за пробутване на текст в отговор на ковид. Източникът сподели още, че страните не бягат от противоречиви въпроси, в това число апел за реформиране на СЗО.

Проекторезолюцията също приканва СЗО да работи в тясно съдействие с другите интернационалните организации и страни за определяне на животинския източник на вируса и определяне по какъв начин се е трансферирал върху човек.

Докато дипломатите реализираха кардинално съглашение за проекторезолюцията, наблюдаващи показват безпокойството си, че при актуалната политизирана атмосфера някои страни могат да изберат да нарушат консенсуса.

Междувременно една от комисиите на СЗО ще разиска въпроса за присъединяване на Тайван на асамблеята като наблюдаващ.

Тайван сега е изключен от СЗО, само че през последните седмици Тръмп упорства за присъединяване на острова на форума, макар че Китай се опълчва.

Тайван - публично Република Китай - е измежду създателите на СЗО. Но страната е извадена от организацията през 1972 година, година откакто губи мястото в Организация на обединените нации за сметка на Китайската национална република.

СЗО е основана на 7 април 1948 година В организацията работят повече от 7000 чиновници и членуват 194 страни. Бюджетът на СЗО за 2018-2019 година е 5,62 милиарда $, от които 4,3 милиарда $ са непринуден принос. Най-големите донори са Съединени американски щати (15,9%), фондацията на Бил и Мелинда Гейтс (9,4%), Англия (7,7%), Gavi, the Vaccine Alliance (6,6%) и Германия (5,2%). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР