Днес светът отбелязва поредната 73-та годишнина от атомната бомбардировка над

...
Днес светът отбелязва поредната 73-та годишнина от атомната бомбардировка над
Коментари Харесай

6 август 1945 г.: Атомният ад над Хирошима, който убива стотици хиляди души с 1 US бомба

Днес светът отбелязва следващата 73-та годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима, осъществена през 1945 година Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна интервенция, извършена от Военновъздушни сили на Съединени американски щати, против японските градове Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 година, по време на Втората международна война. В утрото на 6 август 1945 година, американският бомбардировач B-29 „ Енола Гей “, с пълководец на екипажа – полковник Пол Тибетс, хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „ Little Boy “. Три дни по-късно е хвърлена и втора атомна бомба – „ Fat Man “, с която е опустошен град Нагасаки.



На 6 август 1945, в 8 часа и 16 минути, над Хирошима избухва първата атомна бомба, използвана против спокойно население . Взривът, който е равностоен на 12 500 тона тринитротолуол (12.5 килотона ТНТ), провокира незабавно гибелта на към 100 000 души. Жертвите до края на 1945-та година са към 140 000, а пет години по-късно броят им надвишава 200 000 души.







Създаване на атомната бомба
Съединените щати, ползвайки се с поддръжката на Англия и Канада, проектират и построяват първите атомни бомби в границите на по този начин наречения Манхатънски план. Първоначално планът бил стартират по самодейност на учени – бежанци от Европа и американски учени, които подозират, че Нацистка Германия също създава план за атомна бомба. Както по-късно излиза наяве, (Мисия „ Алсос “), немската стратегия не е толкоз огромна и напреднала като американската. Проектът „ Манхатън “, в пика на своето развиване, е разработван от към 130 000 души от 30 институции в Съединени американски щати и коства почти 2 милиарда щатски $ (приблизително 22 милиарда $ в днешни дни), което го прави една от най-мащабните и скъпи проучвателен стратегии в историята.
Първата нуклеарна бомба, наричана просто с наименованието „ Устройството “ (на британски: Gadget), е била взривена в границите на тестванията на „ Тринити “ (на британски: Trinity, в превод – Св.Троица) покрай Аламогордо в щата Ню Мексико, на 16 юли 1945 година. В Хирошима и Нагасаки били взривени втората и третата нуклеарна бомба, което и до днешни дни остава единственото бойно потребление на нуклеарно оръжие.
По време на Втората международна война както съдружниците, по този начин и страните от Оста, интензивно ползват стратегическите бомбардировки за разрушение на гражданска инфраструктура. В множеството случаи тази тактика води до голям брой жертви измежду мирното население и потреблението било противоречиво. В хода на Втората международна война единствено в Япония са унищожени съвсем изцяло 60 града, а бомбардировките на Токио и Кобе лишават живота на повече от 100 000 души.


След три и половина години директно присъединяване на Съединени американски щати във Втората международна война страната дава към 400 000 жертви, като съвсем половината от тях стават жертви на военните дейности против Япония. Няколко месеца преди бомбардировката над Хирошима и Нагасаки се организира тежката борба за остров Окинава, в която единствено жертвите измежду популацията са сред 50 000 и 140 000 души, японската войска дава към 100 – 125 000, а американската към 72 000 жертви.
В двумесечната борба за най-малкия японски остров гарнизонът се бие до последния човек и нанася тежки загуби на американците. Американците смятат, че навлизането в Япония би било съпроводено с милиони жертви.
Президентът на Съединени американски щати Хари Труман, който не знае за създаването на нуклеарно оръжие по плана „ Манхатън “ до гибелта на Франклин Рузвелт, взема решение с военните ръководители на страната да употребяват нуклеарно оръжие против Япония.
На 26 юли 1945 година, Труман и останалите водачи на антихитлеристката коалиция изричат позиция на Потсдамската конференция, която е отразена в декларация – ултиматум към Японската империя за капитулация.


На идващия ден, японските вестници оповестяват, че декларацията, текстът на която е излъчен по радиото и разпилян в листовки от самолети, е отхвърлена. Правителството на Япония не демонстрира предпочитание да одобри ултиматума.В декларацията не се загатва нищо за нуклеарно оръжие. То към момента се пази в строга загадка.
На 28 юли премиер-министъра Кантаро Судзуки декларира на конференция, че Потсдамската декларация не е нищо повече от старите доводи, декларирани на конференцията в Кайро.Император Хирохито, очакващ отговор от Съюз на съветските социалистически републики на уклончивите дипломатически ходове на японците, не трансформира решенията на държавното управление. На 31 юли в диалози дава да се разбере, че императорската власт би трябвало да се отбрани непременно.
Същевременно към юли 1945 разузнаването на Съединени американски щати е разполагало с задоволително данни, че всяка отстъпка от условието за „ безусловна “ капитулация би била задоволителен мотив за императора и висшето военно командване на японската войска да одобряват капитулацията.
Механизмът на деяние
Бомбата е от обогатен уран-235, от оръдеен вид - снаряд от уран-235 в оръдейно дуло се изстрелва против цел от уран 235, неутронния основател от полоний-210 и берилий, които са физически разграничени върху снаряда и целта стартират да генерират неутрони сега на контакта. Това е първият гърмеж на уранова бомба.

Пилотът, пуснал урановата бомба, носеща кодово име " Малчугана " - полк. Пол Тибетс, който тогава е бил пълководец на 509-та обединена ескадрила, е извършил задачата си от борда на бомбардировач Б-29, носещ името на майка му - " Енола Гей ". През 1959 година е създаден в звание бригаден военачалник . Умира в дома си на 92-годишна възраст на 1 ноември 2007 година.

Всяка година на 6 август Националният музей " Земята и хората " отбелязва Деня на милосърдието , отдаден на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма и на напъните на милиони хора на Земята за създаване на свят на стабилно развиване, в който хората ще живеят в естетика с природата и между тях.

Само на този ден в залата на Гигантските кристали се експонира " Камъкът от Хирошима ", който музеят получи през 1997 година от Президентството на Република България . Гранитният камък е част от трамвайната настилка, която е била изложена на въздействието на атомния бомбен гърмеж в 8:16 часа сутринта на 6 август 1945 година. На него е изобразена релефно Богинята на Милосърдието.

Изображението е гравирано на общо 188 къса, събрани от трамвайния сектор наоколо до моста Айпи, на 200 метра северно от кота нула на атомния гърмеж и изпратено до 188 страни в света от Асоциацията " Камък за мир ", Хирошима.

Днес е и Международен ден “Лекарите в света за мир” . Отбелязва се по решение на изпълнителния комитет на Международното придвижване “Лекарите в света за попречване на нуклеарната война” в деня на бомбардировката над Хирошима.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР