Днес светът отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения

...
Днес светът отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения
Коментари Харесай

За волята на един фотограф - история зад стереотипа

Днес светът отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец - световната организация, която оказва помощ на хора, изпаднали в неволя. Над 200 млн. души в целия свят са доброволци в идеята да оказват помощ. Сред тях има от ден на ден българи. Днес Българският Червен кръст означи своя празник по един малко по-различен метод.

Трудности има доста. Винаги е имало и постоянно ще има. Но не преставам да ги превъзмогвам. Всичките.
Това е история зад стандарта. Цветан губи двете си ръце след акцидент. Губи и зрението на едното си око. Но няма доста недостатъци. Само една - фотографията.

Снимам откогато бях на 15 години, само че започнах интензивно чак след злополуката... Правил съм неща, които за някого могат да се сторят невъзможни - катерил съм се по скали, влизал съм в пещери, шия, гладя...
Тази история си коства препрочитането. Чуваме я с помощта на Българския червен кръст. Днес организацията избра да означи своя празник тъкмо с такива разкази - по автентичен случай. За да провокира диалога, който нормално не смеем да водим. За предразсъдъците, които ни пречат да виждаме. За своите 140 години работа Българският червен кръст се е научил по какъв начин да оказва помощ на най-уязвимите.
акад. Христо Григоров, ръководител на БЧК: Ние имаме над 20 000 млади хора-доброволци. Това е една войска на положителното. Теодор Мицев, доброволец в БЧК: Доброволецът няма часово време.  Планинската избавителна работа става на 85 години Планинската избавителна работа става на 85 години
Планинската избавителна работа у нас става на 85 години. Хиляди човешки животи са избавени за това време, а единствено тази година над 2500 души са получили п...

Благодарение на тази войска от доброволци единствено за предходната година над 300 000 души са получили храна. Над 3000 са били избавени в планината. Над 5000 във водата. А при всеки каприз на природата, Българският червен кръст е търсил метод да подаде ръка.
акад. Христо Григоров, ръководител на БЧК: И ръката, която подава на хората в потребност е извънредно здрава и ги изправя и им връща вярата. Теодор Мицев, доброволец в БЧК: Една от опциите в живота, които вършат душата ти да се усеща най-чиста и най-удовлетворена от живота, който живееш.
Червеният кръст се пробва да прави историите по-лесни. Защото маха предразсъдъците и припомня, че по-хубаво от разказаното положително е единствено стореното положително, което е избавило някого.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР