Днес светът отбелязва Деня на свободата на печата, обявен от

...
Днес светът отбелязва Деня на свободата на печата, обявен от
Коментари Харесай

3 май - Денят за свобода на пресата

Днес светът отбелязва Деня на свободата на печата, разгласен от Организация на обединените нации през 1993 година На 3 май отдаваме респект и към тези наши сътрудници, които са изгубили живота си или са потърпевши по време на упражняването на своята специалност.

Според отчета на Международната федерация на публицистите (МФЖ), представен от АП, през 2022 година 67 публицисти и чиновници в медии са починали при осъществяване на служебните си отговорности. През предходната 2021 година те са били 47.

Заради военните дейности в Украйна, хаосът в Хаити и и увеличаващото се принуждение от незаконни групи в Мексико са съдействали за внезапното увеличение на броя на публицистите, починали по време на работа през 2022 година

Базираната в Брюксел МФЖ установи също, че понастоящем 375 публицисти обитават в затвори по света поради работата си. Те са най-вече в Китай, включително Хонконг, Мианма и Турция. В отчета на МФЖ за предходната година лишените от независимост публицисти са били 365.

България изкачи 20 места в показателя на " Репортери без граници " за медийна независимост. Класацията за 2023 година бе оповестена през днешния ден в Световния ден на печата. От 91-во място предходната година, към този момент сме на 71-о. Скок имаше и тогава с 21 места.

Макар в първокласен аспект да се регистрира леко усъвършенстване у нас, изкачването се дължи най-много на обстоятелството, че средата в други страни се утежнява. Страна от " нашата рогозка " като Сърбия да вземем за пример тази година се свлича 12 места, Перу от 77-о пада на 110-о място и така нататък

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР