Днес светът е по-отворен от всякога към улеснения, които отървават

...
Днес светът е по-отворен от всякога към улеснения, които отървават
Коментари Харесай

Приложението, което превръща смартфона в портфейл

Днес светът е по-отворен от всеки път към удобства, които отървават потребителите от хартията и пластмасовите карти, без значение дали става дума за банкова карта или такава за преданост от магазина за храни. Такова решение предлага първият цифров портфейл в България, каквото съставлява мобилното приложение phyer, което към този момент е налично единствено за телефоните с операционна система " Андроид " с версия над 4.4.

От началото на май, когато към този момент може да се изтегли, то е получило 10 хиляди консуматори, 7 хиляди от които са в България, а заредените в електронната карта пари към този момент са достигнали 300 хиляди лева, демонстрират данните на основателите му.

Акционери във " Файър " са Иво Георгиев с опит в софтуерния свят с 45.29% във " Файър " през " Иннимо инвестмънтс ", Валери Вълчев, със същия дял посредством " Пейлкрест България ". Константин Джелебов (автор на плана за приложението) има 8.41% в компанията, а останалият 1% е в " Линту ".

Какво може да се прави с него

На процедура приложението дава опция банкови карти да бъдат цифровизирани в смарт телефона, с които да се прави разплащане на безконтактни ПОС терминали. По данни на компанията " Файър " такива към този момент са 90% от всички. Това значи, че сметката може да бъде платена с приближаване на смарт телефона при задействано приложение до терминала - както това се случва и с безконтактните банкови карти. За да работи Phyre, е належащо телефонът да поддържа функционалността NFC (near field communication).

В момента приложението дава опция да се заплати през всеки безконтактен терминал освен в България. В листата с клиенти на потребителя се вижда кой различен го е конфигурирал - това са и хората, сред които могат да се вършат преводи - парите идват за секунди. Така, да вземем за пример, сътрудник може да ти купи обяд и вместо да му даваш точна сума в брой, да му я изпратиш през приложението.

Възможно е всеки посредством сканиране на бар кода да вкара всичките си карти за отстъпки в разнообразни търговски вериги, бензиностанции и други и да не ги носи със себе си, когато пазари там, а да демонстрира бар кода, който се сканира от търговеца.

Колко е несъмнено

Приложението е създадено от българската fintech компания Paynetics в съдействие с картовия оператор Mastercard. То употребява услугата Mastercard Digital Enablement Service, с която се пази номерът на картата и се подсигурява сигурност на транзакциите. Необходимо е също наличната пластика към съответната банкова сметка да е с 3D secure код.

Собствениците на компанията изясняват, че на процедура съвсем никакви данни не се съхраняват на техен сървър, а данните от виртуалната карта, която е със сменящи се при всяка транзакция номера, отиват до сървъра на " Мастеркард ".

За разлика от банковите депозити, които по закон са обезпечени до 100 хиляди евро при банкрут на банка, то тези, заредени в електронната карта, не могат да бъдат наранени в сходни случаи, изяснява Константин Джелебов.

Потребителите на приложението подлежат на същите инспекции както при банковите услуги - инспекция на персоналните данни и това дали не заемат политически пост - последното, от които е значимо поради регулациите против пране на пари. Това е повода сега, в който консуматор доближи зареждане на електронната карта с 500 лева, да се постанова да се разпознава със селфи с персонален документ. След сполучливо премината инспекция, от която може да се откри и това дали потребителят не е под 18 година, което не му позволява прилагане на приложението, могат да се харчат до 15 хиляди лева

За разлика от физическите банкови карти, на които са изписани номер, имената на притежателя и конфиденциален код откъм гърба, при електронната карта никакви данни не са забележими даже от съответния телефон.

Всичко наподобява занимателно, само че контролът е доста непоколебим, изяснява Константин Джелебов.

Освен това от ползващите се изисква да имат пин код както и заключване на екрана, което да не е елементарно разгадаемо. От това се оплаквали към този момент някои консуматори. Джелебов обаче показва, че към телефон, с който плащаш, би трябвало да се отнасяш като към портфейл. С въведените отбрани, съгласно него, в случай че си загубиш телефона, губиш единствено него, само че не и парите си, заредени в електронната карта.

Колко коства

В момента притежателите на приложението не събират никакви такси от потребителите и по този начин ще бъде до 12 месеца откакто те са го свалили. След това ще се заплащат по 1 евро на месец. Възможно е обаче съответната банка, издател на картата, да начислява някакви такси съгласно цената си. По данни на основателите това досега се е случвало доста рядко с някои кредитни карти - информация, която те са получили от свои консуматори.

Освен това при превалутиране - в случай че да вземем за пример се заплаща в румънски леи, а записаната карта е в лв. или евро също е допустимо потребителят на приложението да бъде обложен с такса от банката, издател на физическата карта. Тези резултати вбъдеще се чака да се понижат като се записват в приложението електронни карти в разнообразни валути.

Такса след година ще се начислява и в случай че приложението не се употребява, а в случай че това е дълготрайно, потребителят получава известие, че акаунтът му ще бъде закрит.

Какви са проектите

Освен, че чакат огромен растеж на потребителите, основателите на приложението имат към този момент и много проекти за развиването му. От към година се водят диалози с " Епъл ", с цел да може то да стане налично и за притежателите на " Айфон ", само че признават, че диалозите вървят мъчно.

Предвижда се, когато Столичният градски превоз приключи електронната си система, да може картата за също да бъде конфигурирана в приложението и да не се постанова да се носи физически. В проектите на основателите е и това да може по този метод да се заплаща за паркиране, а също и за абонаменти за разнообразни електронни услуги. Сред проектите е и това да може да се теглят пари от банкомат като се употребява наличността в електронната карта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР