Днес студенти от врачанския филиал на ВТУ „Св. св. Кирил

...
Днес студенти от врачанския филиал на ВТУ „Св. св. Кирил
Коментари Харесай

Врачански студенти решаваха реален казус за насилие между ученици /снимки/

Днес студенти от врачанския филиал на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “, дружно с техния учител Даринка Костадинова, организираха второто си практическо занятие със арбитър Вероника Бозова от Районния съд във Враца. Целта бе да бъде нараснала правната просвета на студентите с оглед идното преподаване на предмет „ гражданско обучение “ на учениците. Съдия Бозова бе подготвила за разрешаване действителен проблем, обвързван с принуждение сред двама възпитаници от 4 клас, който се е случил във врачанско учебно заведение.
Студентите бяха разграничени на три групи – група на класния началник, на шефа и педагогическия консултант, и на инспекторите от Детска педагогическа стая. Всяка от групите се срещна с проблема и трябваше да предложи разновидности за дейности, които да разрешат казуса. След като те изброиха способи за влияние, арбитър Бозова им описа по какъв начин са се развил казусът в действителността, къде са грешките в дейностите на другите институции и какви са опциите за реакция.
„ В закона и детето-насилник се третира, като жертва. И в действителност е тъкмо по този начин и в обсъждания през днешния ден проблем. Защото насилието, което едното дете е упражнявало над другото – да го бие, да му взема парите и даже да го хваща за гърлото в час – го е видяло от обществената си среда. Проблемът с домашното принуждение е един от огромните проблеми в нашето общество. Днес говорихме за това какво може да се направи за децата и за техните фамилии в този начален стадий на зараждането на един проблем. Това е стадият, в който обществото би трябвало да изиграе своята значима роля. Обществото ни би трябвало да разбере, че е общество от виновни персони, от които зависи доста и законът не е единствено, с цел да се извършва от институциите. Докато не станем отговорно общество, институциите няма по какъв начин да оказват помощ “ – разяснява в края на полемиката арбитър Бозова.
Практическото образование през днешния ден се организира в залата за младежи на Регионалната библиотека „ Христо Ботев “ – Враца.
Следващата, трета среща, от този обучителен и на практика панел за повишение на правната просвета на студентите, ще бъде в Деня на юриста – 16 април, когато дружно с потребната информация от арбитър Бозова, студентите ще получат и своите документи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР