Днес стойностите на фини прахови частици във въздуха над София

...
Днес стойностите на фини прахови частици във въздуха над София
Коментари Харесай

Температурна инверсия е причината за гъстия смог в София в последните дни



Днес стойностите на фини прахови частици във въздуха над София още веднъж са в нормата. Според специалисти повода за гъстия смог, който обхвана столицата в последните няколко дни, е обвързван с по този начин наречената температурна инверсия, оповестява БТВ.

София е била под похлупака на мръсния въздух в продължение на четири дни, до нощес. Кадри демонстрират момента на изчистване на въздуха, когато се появил вятър от запад. Причината е, че градът се намира в долина, за която е присъща температурната инверсия. Явлението задържа топлия въздух високо в атмосферата, той от своя страна не разрешава на фините прахови частици и коктейлът от газове да изоставен града и ги задържа в смог.

„ Представете си, че това е една чаша, ние сме поставили един капак и сме запалили нещо, което гори. Всичко остава вътре, тъй като няма отвор. В момента, в който отворим капачето, то ще се вдигне и ще излезе от чашата”, изясни проф. Христомир Брънзов, шеф на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.



Температурната инверсия се унищожава от вятър, слънчево греене или дъжд. Над 100 хиляди замервания са посочили до 4 пъти привишаване над нормите на фини прахови частици във въздуха през последните дни, сочат данните на Airbg.info.

От общината взимат ограничения против мръсния въздух. От през днешния ден стартира стремително миене на столичните булеварди. Mеханизирано миене с маркуч се планува 4 пъти годишно по улиците с всеобщ градски превоз и 3 пъти по улици с социална значителност, разясни Стефка Енчева, шеф на „ Инвестиционен контрол” към Столичния инспекторат.

Около 30 дни в годината в столицата има температурна инверсия. Дните с най-мръсен въздух стартират от ноември и не престават до ранна пролет. Засега знаем единствено, че до събота не се чака да се образува смог над столицата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР