Днес стартиращата компания Atom Computing обяви, че извършва вътрешни тестове

...
Днес стартиращата компания Atom Computing обяви, че извършва вътрешни тестове
Коментари Харесай

Atom Computing обяви първия квантов компютър с над 1000 кюбита

Днес започващата компания Atom Computing разгласи, че прави вътрешни проби на квантов компютър с 1180 кюбита. Ще го направи наличен за клиенти идната седмица. Системата съставлява огромна стъпка напред за компанията, която е построила единствено една предходна система, основана на кюбити с безпристрастен атом – 100 на брой.

Процентът на неточности за обособени интервенции е задоволително висок, че няма да е допустимо да се извърши логаритъм, който разчита на цялостния брой кюбити.

Но това поддържа изказванията на компанията, че нейната технология може да се мащабира бързо и обезпечава тестово поле за работа по квантова промяна на неточности. А за по-малките логаритми компанията споделя, че просто ще започва няколко екземпляра редом, с цел да усили шанса за връщане на верния отговор.

Изчисляване с атоми

Atom Computing, както подсказва името, избира неутрални атоми за своите кюбити. Тези системи разчитат на набор от лазери, които основават серия от места, които са енергийно удобни за атомите. Оставени сами, атомите ще се стремят да попаднат на тези места и да останат там, до момента в който газов атом не се сблъска с тях, с цел да ги изкара от там.

Тъй като местоположението на атомите се задава от конфигурацията на лазерите, е допустимо да се адресира всеки поотделно. Квантовата информация се съхранява в нуклеарното въртене, което е релативно непроницаемо за околната среда. Докато други типове кюбити имат време на живот на кохерентност, което е единствено част от секундата, неутралните атоми постоянно задържат положението си за десетки секунди. Тъй като нуклеарното въртене не взаимодейства елементарно с околната среда, допустимо е атомите да се опаковат компактно един до различен, което разрешава относително плътна система.

Въпреки това е допустимо да се манипулират атомите, тъй че да могат да взаимодействат и да се заплитат.

Това работи посредством по този начин наречената обсада на Ридберг, която не разрешава взаимоотношенията, в случай че два атома не са на несъмнено разстояние един от различен и са в положение на Ридберг. В него техните най-външни електрони са единствено хлабаво свързани и орбитират на огромно разстояние от ядрото. Чрез слагане на верните двойки атоми в положение на Ридберг (което може да се направи и с лазери), е допустимо те да се заплитат. И защото лазерите разрешават надзор върху местоположението на обособените атоми, е допустимо да се заплитат два по два.

Тъй като тази система разрешава атомите да бъдат опаковани относително компактно един до различен, Atom Computing твърди, че този квантов компютър е добре позициониран за бързо мащабиране.

Използва се решетка 35 х 35, което разрешава до 1225 кюбита

Но даже на 1180 кюбита това е система, която е най-голяма по рода си, най-малко в общественото пространство. Кюбитите се намират в кутия с размери 3.65 × 1.52 метра. Тя съдържа лазерите и оптиката, дружно с вакуумната система. Остава доста малко неизползвано пространство.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР